Evo spiska: Skoro 500 mesta ostalo za drugi upisni rok na fakultetima

"Na budžetu je ostalo 9 mesta na Šumarskom, 53 Učiteljskom i 25 mesta na Fizičkom fakultetu", rekla je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, na samofinansiranju je upražnjeno još 75 mesta na Poljoprivrednom, 9 na Rudarsko-geološkom, 16 mesta na Tehnološko-metaluruškom, 59 na Šumarskom, 127 mesta na Pravoslavno-bogoslovskom, 69 na Filološkom fakultetu, 28 mesta Učiteljskom dok je na Fizičkom fakultetu upražnjeno još 45 mesta.

Posle sednice Senata Univerziteta prorektorka za nastavu je izjavila i da je ove godine povećano interesovanje za tehničke fakultete.

Ona je kazala da je Mašinski fakultet najbolje prošao i da na veliki broj prijavljenih studenata na tom fakultetu verovatno ima uticaja akreditacija koju su dobili od Nemačke na osnovu koje će im se automatski priznavati diplome u ovoj zemlji.

"Tamo postoji stalna potražnja za inženjerima a uslovi zapošljavanja su jako dobri tako da je to verovatno bio jedan od faktora koje su studenti uzimali u obzir prilikom odabira", rekla je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, na Medicinskom fakultetu je podignuta donja linija na preko 90 poena tako da su oni rešili da ispune maksimalno svoje upisne mogućnosti jer imaju dobre kandidate.

Ona je kazala da je na društvenim fakultetima stanje uobičajeno
i da se svake godine prijavljuje ali u upisuje veliki broj studenata.

Na sednici Saveta Univerziteta zahtev za proširenja upisa u okviru prvog upisnog roka podneo je Mašinski fakultet i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

Prorektorka za nastavu je kazala da proširenje kvote odnosno broja studenata koji mogu da se upišu na samofinansiranje moze da iznosi samo 10 odsto, a svi fakultei koji žele da upišu više studenata moraće da prošire kvote o akreditaciji.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još