Mrkić: Spreman tim za pregovore sa EU

Ministar navodi da tema Kosova i Metohije u pregovorima neće biti formulisana kao uslovljavanje.

Suštinski pregovori o članstvu Srbije u EU praktično počinju dolaskom Štefana Filea i njegove delegacije u Beograd, rekao je Mrkić u intervjuu "Večernjim novostima."

"Već tim činom pravi se okvir za pregovaranje. To je proces, mandat će izraditi Evropska komisija i potom će nam ga predati."

Mrkić očekuje da će tema Kosova i Metohije biti u 35. poglavlju posvećenom "ostalim pitanjima" i da ono neće biti formulsano kao uslovljavanje.

"Pod tom tačkom će se podrazumevati prirodno praćenje razvoja odnosa između Beograda i Prištine. Ucena neće biti, jer one ne bi ni prošle," rekao je on.

Na pitanje kako će izgledati pregovaračka struktura Srbije, on je kazao da će, polazeći od iskustva nekih od zemalja članica, u sam pregovarački proces, na direktan ili posredan način biti uključeno "stotine učesnika, a na duži period biće ih i do 1.500."

Šef diplomatije kaže da će u dijalog sa EU biti uključeni "predstavnici civilnog društva, Vojvodine i nacionalnih manjina".

Ministarstvo spoljnih poslova će takođe biti uključeno proces, a najviše će biti eksponirana misija Srbije pri EU i sektor Ministarstva koji se bavi evrointegracijama, dodao je on.

Upitan na koji način će se tačno odvijati pregovori i sa kim će iz EU srpski tim pregovarati on je objasnio da ceo proces ide isključivo preko Evropske komisije.

"Razume se da se pregovori paralelno vode, kad god je to moguće ili je potrebno, sa pojedinim zemljama članicama. Ali glavni posao se obavlja na liniji Brisel - Beograd," precizirao je on.

Komentarišući na čija će se iskustva Srbija oslanjati u pregovaračkom procesu, Mrkić je rekao da Beograd ima ponude mnogih zemalja i sarađuje sa svima koji su izrazili spremnost da pomognu Srbiji u ubrzanju tog procesa.

"Svakako da računamo na susedne zemlje članice EU, na Sloveniju, Slovačku, Austriju, Češku, Poljsku, Švedsku, Dansku, Finsku, ali i na udaljenije zemlje kao što su Portugal i Irska. Razume se, naši prijatelji Italijani su neko na koga uvek sa razlogom računamo,"
zaključio je Mrkić.

Izvor: B92, Tanjug, Novosti

Pogledajte još