Indija: Deca umrla od ručka u školi

Upravnik indijske savezne države Bihar, Abhidžit Sinha, izjavio je da se 27 dece, stare izmedju osam i 11 godina, kao i školska kuvarica nalaze u bolnici u gradu Patna, pri čemu je desetoro dece u teškom stanju, prenela je agencija AP.

Deci je pozlilo juče ubrzo nakon što su pojela sočivo i pirinač koje su dobili za ručak. Ubrzo su prebačeni u lokalnu bolnicu, a kasnije i u bolnicu u gradu Patna.

Obrok je bio pripremljen u školskoj kuhinji, ali je osoblje prestalo da služi ručak nakon što su deca počela da povraćaju.

Ministar prosvete indijske savezne države Bihar, P. K. Sahi, izjavio je kako preliminarna ispitivanja ukazuju da hrana sadrži tragove organofosfata, koji se koriste kao insekticid na usevima pirinča i pšenice. Veruje se da hrana nije bila oprana pre nego što je upotrebljena za prehranu dece.

Bihar se smatra jednom od najsiromašnijih saveznih država Indije, a vlada u NJu Delhiju u sklopu socijalnog programa obezbeđuje besplatne obroke siromašnim učenicima u državnim školama u većini od 29 saveznih država.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još