Sve manje vremena za Anitu

Anitini roditelji kažu da su do sad kontaktirali više od 40 klinika u Evropi i Americi, od kojih ih je većina odbila jer nemaju zdravstveno osiguranje ili novac kojim bi pokrili troškove lečenja. Poslednjih meseci su najviše nade polagali u Dečiju kliniku „Beatriks“ u Holandiji, ali su juče i iz nje stigle loše vesti.

„Nakon medicinskog razmatranja Anitinog slučaja, iz holandske klinike smo dobili odgovor da je njeno lečenje kod njih moguće, ali se čekao odgovor od uprave bolnice, od koje smo sad odbijeni“, kaže Ksenija Balaž, Anitina majka i dodaje da su razlozi za odbijanje u glavnom ekonomske prirode.

(old_image)

Anita Balaž sa mlađo sestrom Natašom (7) i majokom Ksenijom ispred Instituta za majku i dete

Klinika u Hjustonu, u kojoj bi trebalo da bude operisana Tijana Ognanović, koja kao i Anita boluje od restriktivne kardiomiopatije, odbila je da razmotri Anitin slučaj bez uvida u određenu svotu novca na računu. Pored toga, politika ove klinike je da u toku godine primaju samo jednog stranog državljana na lečenje, što je ove godine mala Tijana.

Za Anitu je sledeća godina isto što i nikad

(old_image)


„Kad smo lekaru kod kog se Anita do skoro lečila pomenuli čekanje do sledeće godine na transplataciju, on je na to rekao: „Za Anitu je sledeća godina isto što i nikad“
, kaže Miodrag Bajac, Anitin očuh.

Anita Balaž je od trećeg meseca života pogrešno lečena od astme, da bi lekari tek u aprilu prošle godine utvrdili kako je uzrok svih njenih problema s disanjem u stvari srčana slabost. Rezultati kateterizacija urađene krajem maja ove godine pokazali su da Anita, kao posledicu srčanog oboljenja, ima poodmaklu plućnu hipertenziju, zbog čega joj je neophodna i transplatacija i ovog organa.

„Niko od lekara ne daje tačne prognoze, ali su nam svi rekli da su transplatacije hitne. Rezultati poslednjih analiza nisu dobri, pritisak u plućima joj je sve veći“, kaže zabrinuta Ksenija.

Preostale nade za Anitu

U toku je priprema Anitine dokumentacije za slanje Opštoj bolnici u Beču i Nemačkom centaru za bolesti srca u Berlinu. Ova devojčica i njena porodica se nadaju da će bar jedna od ove dve bolnica prihvatiti njen slučaj na razmatranje, ali i ovog puta postoji opasnost da se ispreči isti porblem, nedostatak unapred pripremljenog novca za lečenje.

Od aprila do danas je putem humanitarnih akcija za Anitu prikupljeno 28.000 evra, za šta se procenjuje da nije ni desetina novca koji će biti potreban za njeno lečenje u inostranstvu. Pošto je tačna suma potrebna za Anitino lečenje nepoznata, njeni roditelji kažu da u slučaju da se sakupi više novca nego što bude bilo potrebno, taj deo će biti prebačen na račun onog kome pomoć bude bila najpotrebnija.

Svi koji žele da pomognu Aniti da dobije novo srca i pluća, mogu to da urade:

Slanjem prazne SMS poruke na broj 4818 iz bilo koje mreže. Cena poruke je 50 din. i može se slati do 1. avgusta.

Uplatom željene sume na račune:
Broj dinarskog računa: 205-9011005017941-36 Anita Balaž, Milanke Branković 6, 22230 Erdevik.
Broj deviznog računa: SWIFT: KOBBRSBG; IBAN:RS35205903101933371543;


Foto: Jovan Nedeljkov

Pogledajte još