Crna Gora: Ministar podržao Paradu ponosa

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Bošković je danas razgovarao sa predstavnicima nevladine organizacije “Kvir Montenegro”, koja je ranije za 27. oktobar najavila održavanje prve Parade ponosa u Podgorici.

“Ministar Bošković je istakao da LGBT osobe imaju podršku ministarstva u ostvarivanju prava i da će Povorka ponosa biti prilika da se iz Crne Gore pošalje slika da se radi na poboljšanju njihovog položaja u crnogorskom društvu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici “Kvir Montenegra” kazali su da je Parada ponosa, pre svega, dogadjaj LGBT zajednice, ali i prilika da crnogorsko društvo pokaže da ima potencijala da na adekvatan način štiti osnovna ljudska prava LGBT zajednice.

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenje i svadje upravo unutar LGBT zajednice.

Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres – prve nevladine organizacije koja se bavi pravima gej populacije u Crnoj Gori.

LGBT Forum progres je ocenio nekorektnim i nekolegijalnim istup organizacije “Kvir Montenegro”, dodajući da u Crnoj Gori još uvek nema uslova za održavanje Parade ponosa.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još