Pripreme za proslavu Mandelinog rođendana

Nelson Mandela, bivši južnoafrički predsjednik i heroj borbe protiv aparthejda, najverovatnije će 95. rođendan proslaviti u bolnici, u kojoj se već petu nedelju leči od teške upale pluća. Svet se priprema za proslavu njegovog rođendana u četvrtak i ujedno Međunarodnog Mandelinog dana, pozivajući građane da svoju energiju i 67 minuta svog vremena posvete društveno korisnom radu.

Poruke podrške, rođendanske čestitke i cveće gomilaju se ispred bolnice u Pretoriji. Na svakom koraku čuju se molitve za ozdravljenje oca nacije.

Rođendan, koji Madiba ove godine neće provesti kod kuće s unucima, u svetu se obeležava kao Međunarodni Mandelin dan.

Odavanje počasti

(old_image)

Trinaestogodišnja učenica, koja s drugovima i učiteljima prikuplja knjige, garderobu i kompjutersku opremu za siromašnu školu u Bertramu, kazala je kako je to prilika da se Mandeli oda počast i kroz akciju, ne samo reči.

"Moramo se suočiti s činjenicom da on stari. Ako se ne oporavi, ovo će mu biti poslednji rođendan, ali uvek mu se možemo zahvaliti i učiniti više, jer ovo je Mandelin dan", kazala je učenica Loyiso Khoali.

Takvo mišljenje deli i Mandelin blizak prijatelj Ahmed Kathrada, koji je s njim proveo 18 godina u zatvoru na otoku Roben. Kaže kako bi želio da njegov prijatelj živi zauvek, ali vreme je za razmišljanje o budućnosti.

"Ljudi bi hteli da se ono čiji je Mandela simbol, za šta se zalagao, borio i žrtvovao cielog života, učvrsti i održi"
, kaže Kathrada.

'Dobrobit zajednice'

(old_image)

Memorijalni centar Nelsona Mandele pozvao je građane da u četvrtak posvete 67 minuta dobrobiti zajednice, po jedan za svaku godinu koju je Mandela posvetio dobrobiti svoje domovine.

"To nije samo jedan dan koji trebamo odraditi. Zajednice su već umorne od toga. Ne žele ljude koji se samo pojave, zabeleže nešto kamerom i odu. Žele nešto opipljivo"
, poručio je Sello Hatang, izvršni direktor Memorijalnog centra.

Poziv ljudima širom sveta da u četvrtak pomognu drugima uputili su i Dalaj lama, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, bivši američki predsednik Bil Klinton i drugi.

"Preduzmi nešto, inspiriši promene"
, poručio je Greg Maloka sa Kaya FM radija.

U čast Mandelinog doprinosa demokratiji, rasnoj jednakosti i pomirenju, njegov rođendan proslavit će se i u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi. Ipak, kako je navela njegova supruga, najlepša je rođendanska pesma dečjih horova, čiji glasovi daleko putuju.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte još