Astronaut se zamalo udavio vodom tokom šetnje svemirom

Parmitano (36) se dobro oseća posle jučerašnjeg incidenta u kojem mu se tokom rutinske provere kablova na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u kacigu za nekoliko minuta izlilo između jednog i jednog i po litra vode iz neutvrđenih razloga.

NASA je potvrdila izveštaje o izlivanju vode i navela da život astronauta nije bio ugrožen, ali da je u toku istraga kako bi se utvrdilo odakle potiče misteriozna voda, za koju se pokazalo da nije pitka.

Zasad se pretpostavlja da možda potiče iz sistema za hlađenje, ugrađenog u kombinezon astronauta. Parmitano je, zajedno s još jednim astronautom, Amerikancem Kristoferom Kasidijem, bio na rutinskom zadatku kontrole kablova, koji je trebalo da traje šest sati, preneo je AP.

Parmitano je posle sat vremena u svemiru obavestio kontrolu da mu se kaciga puni tečnošću. Najpre je pomislio da je u pitanju znoj, ali tečnosti je bilo sve više i imala je, kako je rekao, čudan ukus.

Dobio je nalog da se vrati u Stanicu i Kasidi mu je pomogao u povratku, ali dok se Parmitano još nalazio u prostoru za dekompresiju, voda mu je prekrila oči, nos i usta i nije mogao da govori niti da čuje glas kontrolora.

Čim je kročio u Stanicu, kolege su mu pomogle da skine kacigu, iz koje se izlila voda. Parmitano, bivši probni pilot, prvi je italijanski "svemirski šetač".

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.