Nekoliko znakova da ste pred "pucanjem"

Predstavljamo vam neke od njih.

Ubeđeni ste da ste žrtva rane demencije

“Često se susrećemo s pacijentima koji su zdravi, ali izuzetno rasejani i kažu nam da su počeli da zaboravljaju stvari koje bi inače trebalo da pamte”, kaže En Mari Albano, direktor Klinike za aksioznost i srodne bolesti Univerziteta u Kolumbiji.

“Kažem im da razmisle o pamćenju kao nekoj vrsti slaganja na police: možete staviti samo određenu količinu stvari na jednu policu, a kada ste preumorni i pod stresom, polica ne može da izdrži teret”.

Toliko se fokusirate na mentalne izazove, da vam sve ostalo podsvesno deluje nebitno. Uzrok ovog efekta je hormon kortizol koji ima složen uticaj na sećanja.

Višak kortizola može izazvati gubitak sposobnosti za formiranje i skladištenje novih sećanja i takođe otežati prisećanje stvari iz prošlosti.

Umesto da vas osnaži, fizička aktivnost pogoršava stanje

Ako se osećate umorno čim počnete da vežbate, vaše telo reaguje drugačije upravo zbog kortizola.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Vejk Forest u Severnoj Karolini posmatrali su kako umerena vežba može da izazove skok kortizola kod žena koje su već pod stresom.

U to vreme kod ispitanica je padao nivo glukoze u krvi, što je značilo da imaju manje energije za fizičku aktivnost.

Lekari preporučuju da se u slučaju konstantne izloženosti stresu ljudi opredeljuju za vežbe slabijeg intenziteta, poput joge za početnike.

Kafa ne deluje na vas

Neke osobe su osetljivije na kofein od drugih, ali niko nije potpuno imun na dejstvo stimulanata. EEG mašina prikazuje pojačanu aktivnost mozga posle ispijanja kafe kod svih ljudi, čak i onih koji se kunu da taj napitak na njih ne deluje.

Međutim, kod iscrpljenih osoba prisutni su neurotransmiteri koji imaju efekat sedativa. Oni ne poništavaju dejstvo kofeina, ali ga nadjačavaju.

Osećate pojačane simptome gorušice

Nije dokazano da stres izaziva gorušicu, ali je svakako može učiniti intenzivnijom, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Psychosomatic Research.

Kada su pacijenti sa tom dijagnozom obavljali stresne zadatke, njihova percepcija neprijatnosti izazvane gorušicom bila je viša, nego kod onih koji nisu bili pod stresom.

Osećate bol u koži glave

Stres izaziva otpuštanje neuropeptida i drugih prirodnih hemikalija u kožu, a to izaziva zapaljenja.

U nekim slučajevima ta zapaljenja dovode do pojave bubuljica ili rozacee. U drugim neuropeptidi, koji štite kožu od “uljeza”, čine da se krvni sudovi grče i da imate osećaj napete i osetljive kože.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još