Kirbi: Srbija će imati uticaj na Kosovu

"Odnosi Srbije i SAD su dobri i optimista sam da će nastaviti da se unapređuju. Među nama postoje razlike oko Kosova, ali ne tražimo da priznate njegovu nezavisnost. Sada sve napore treba usmeriti na implementaciju briselskog sporazuma, kako bi pregovori sa Evropskom unijom, u čijem "klubu" želimo da vas vidimo, što pre počeli", istakao je Kirbi. On je naglasio da SAD traže normalizaciju odnosa, a ne priznanje Kosova.

Kirbi je podsetio da je iz EU jasno rečeno da nema novih uslova. "Važna je implementacija. Ne zaboravite da i u EU ima zemalja koje ne priznaju Kosovo. Znači, ni u EU, kao ni u NATO, ne postoji jedinstven stav po pitanju Kosova. Sada je najvažnije da se postignu preostali dogovori oko telekomunikacija i energetike i primeni dogovoreno", smatra Kirbi.

Na pitanje da li je realno da Srbija ne započne pregovore sa EU u januaru, on je odgovorio da je "sve moguće", ali ne bi rekao da je odlaganje početka pregovora sa EU verovatno. "Vidim dobre akcije Vlade Srbije, preduzeti su mnogi važni konkretni koraci za pripremu pregovora", rekao je Kirbi. On je naglasio da stolica za Kosovo u UN ili status posmatrača u ovom trenutku nisu "na stolu".

"U ovom trenutku teško je predvideti šta će se dešavati narednih godina, tokom kojih će pitanje Kosova, sigurno je, i dalje biti tema", dodao je američki ambasador.

On je naglasio da je i za Srbiju i za Prištinu bilo teško da postignu dogovor, iz mnogih istorijskih razloga, ali misli da su obe strane svesne da je njegova primena u obostranom interesu i da, bez obzira na sve prepreke, vidi dobru volju da se sporazumi primene.

Kirbi smatra da će najveći izazov za Srbiju u primeni briselskog dogovora biti kako da se osigura budućnost Srba koji generacijama žive na Kosovu, kao i njihova bezbednost.
"To želimo da vidimo i svi mi. Vaša vlada pokušava da artikuliše zahteve i interese Srba sa KiM, tu je zajednica srpskih opština, u mnogim oblastima, poput obrazovanja i školstva, Srbija će nastaviti da ima uticaj i nakon što se primeni briselski sporazum", istakao je Kirbi.

Kirbi smatra da bi bilo dobro da Srbi izađu i glasaju i tako utiču na izbor lokalnih vlasti na KiM. "Koliko mi je poznatao, u toku su razgovori o ulozi OEBS kao posmatrača na izborima, koji treba da da obezbedi da sve protekne u najboljem redu. To je i interes međunarodne zajednice", rekao je on.Kirbi je naglasio da jačanje veza između Srbije i Rusije ne smeta saradnji Beograda i Vašingtona.

"Davno je prošlo vreme kada ste u geopolitici morali da birate stranu. Srbiji su potrebni prijatelji i dobro je da gradite veze sa Rusijom, što je posebno važno za ekonomiju. To ni na koji način ne isključuje dobre odnose sa EU i SAD", rekao je Kirbi.On je izrazio nadu da će stići nove investicije SAD u Srbiju.

"Neki se interesuju, raspituju. Imamo veoma zadovoljne investitore koji već posluju u Srbiji. Nije lako ulagati ovde, jer je teško doći do građevinske dozvole. Postoji čak 31 različita inspekcija u 12 ministarstava... Ali, nastavak integracija biznisu će poslati poruku da je Srbija izabrala dobar put", smatra Kirbi. On je rekao da za sada nema planova smanjenja kontingenta SAD u okviru Kfora na KiM.

"Za sada nema takvih planova. Voleli bismo da dođemo do tačke u kojoj prirustvo naših vojnika tamo više neće biti potrebno", dodao je Kirbi.Na pitanje podržava li Vašington stvaranje kosovske vojske,on je odgovorio:"Tražili smo od Prištine da to pitanje pažljivo analiziraju, kakva vrsta odbramenih snaga im je potrebna i šta će biti njihova uloga. Ta analiza je u toku".

Izvor: Kurir

Pogledajte još