Luka Novi Sad nasilno preuzeta, radnici u generalnom štrajku

Milivojević je za 021 rekao da je samostalno napustio kancelariju, zajedno sa svim radnicima, koji će danas stupiti u generalni štrajk.

Došli su juče i rekli mi da im predam vlast nad firmom. Ja sam im objasnio da Luka nije moja, i da nemaju šta da preuzmu, jer firma ne pripada ni meni, a ni njima. Tada sam primetio da iza Milovančeva stoji bar tridesetak 'gorila'. Nakon toga sam se spakovao i dostojanstveno izašao iz kancelarije, a za mnom i svi zaposleni“, kazao je Milivojević.

Dodao je da je razočaran što je gradska vlast na ovaj način odlučila da preuzme rukovođenje jednom od najprofitabilnijih novosadskih firmi i ocenio da je po sredi "nasilje nad pravom i pravdom". Prema Milivojevićevim rečima, radnici Luke ne žele novo rukovodstvo, i neće se vraćati na posao dok god oni vode preduzeće.

Milivojević je rekao da štrajk lučkih radnika nije bezazlena stvar i opomenuo republičku vlast da će država svakim danom gubiti po tri miliona evra, jer Luka Novi Sad ne radi. Vlada Vojvodine juče je predložila Vladi Srbije da otkaže vanrednu Skupštinu akcionara u Luci Novi Sad, jer nije zakazana u skladu sa osnivačkim aktima.

Kako se navodi, prekršen je Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta Luke Novi Sad, koji predviđa da Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor, ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada. Dodaje se da je Vlada Srbije zaključkom od 20. maja 2013. predložila imenovanje sedam članova Nadzornog odbora, dok je AP Vojvodini
uskraćeno pravo da imenuje svoje predstavnike u Upravnom, odnosno Nadzornom odboru Luke Novi Sad.

Vlada Srbije odlučila se za hitno sprovođenje zaključka tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine od 17. decembra 2008. na osnovu koga je Luka Novi Sad zadužena da u što kraćem roku, u saradnji sa Agencijom za privatizaciju i Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad, preuzme neophodne aktivnosti na organizacionoj i statusnoj transformaciji tog preduzeća.

Inicijative za prodaju Luke Novi Sad iskazane u ranijem periodu, zaustavljene su intervencijom pokrajinskih organa, zahvaljujući čemu je novosadska luka ostala u povoljnijem statusu u odnosu na ostale međunarodne luke u Srbiji, piše u saopštenju. Ministarstvo saobraćaja Srbije saopštilo je krajem juna da je francuska firma CFNR zainteresovana za učešće u gradnji luka u Novom Sadu i Apatinu.

Kako je najavljeno, za Luku Novi Sad će najverovatnije biti raspisan tender za odabir privatnog partnera, s tim što je potrebno modernizovati postojeću luku i uložiti između pet i deset miliona evra. Od 10 međunarodnih luka u Srbiji osam je privatizovano, a preostale državne luke nalaze se u Apatinu i Novom Sadu.

Izvor: Beta, Radio 021

Pogledajte još