Divlje plaže gutaju kupače: Godišnje se utopi i do 50 ljudi

U našoj zemlji u proseku se godišnje utopi i do 50 ljudi, od čega znatan deo njih strada baš na neuređenim kupalištima. Rečna policija svake godine ima na stotine intervencija sa davljenicima, ali, ipak, najveći broj njih ima srećan kraj. Međutim, poslednje noćno utapanje na jezeru Očage kod Lazarevca samo potvrđuje kakve opasnosti prete na ovakvim mestima.

Glavni grad predstavlja posebno veliku opasnost jer kroz njega prolaze dve najveće reke - Sava i Dunav, ali i zbog velike frekvencije ljudi, odnosno kupača. Komandir rečne policije Pera Ćosić, kaže da njihova služba pokriva 227 kilometara obale, što je 40 kilometara više nego što ima cela crnogorska obala.

Sve to znatno otežava kontrolu i intervencije na prigradskim „divljim“ plažama, koje su verovatno i najopasnije“, objašnjava Ćosić. „Svake godine mnogo problema imamo u Boljevcima, Beloj Steni, Grockoj, Vinči, Jakovu, Ritopeku i Obrenovcu. Naravno, ima problematičnih mesta i u užem delu Beograda. Ada Ciganlija je jedino kupalište koje je u potpunosti obezbeđeno. Lido je otvoreno za kupanje, ali je i pored dosta mera obezbeđenja poprilično rizično. Glavna gradska neuređena kupališta su kod „25. maja“, Starog sajmišta, blizu Velikog ratnog ostrva, kod Ade Međice i generalno kod svih splavova i sojenica, jer se tu vlasnici objekata kupaju.

Posebno je zabrinjavajuće to što mnogo davljenika ima među iskusnim plivačima, tvrde u beogradskoj rečnoj policiji. Prema rečima komandira Pere Ćosića, veći problem predstavljaju stariji kupači, jer su često sujetni i ne prihvataju sugestije.

Kada njih upozorimo najčešće čujemo odgovor kako se oni tu kupaju 20 ili 30 godina i kako im se ništa nikada nije dogodilo. Ljudi ne razumeju da se reka menja iz minuta u minut. Sprudovi se stvaraju i nestaju, a voda često sa sobom nosi drveće, različit otpad i druge opasne materijale“, upozorava Ćosić.

O divljim plažama u Srbiji i opasnosti koju one predstavljaju pogledajte nasajtu Novosti.

Izvor: Novosti

Pogledajte još