Novi Sad: Traže uvođenje poreza na kućne ljubimce, evo zašto (VIDEO)

Stanari su se i ranije, zbog problema sa psima lutalicama, obraćali "Čistoći" i gradskoj Upravi za komunalne poslove, ali su u ovim preduzećima nadležnost prebacivali sa jednih na druge.

Ideja građana je da se kroz porez za kućne ljubimce popunjava gradski budžet, ali da se izdvoji novac za sterilizaciju pasa i mačaka lutalica, prenosi RTV Vojvodine.

Ova ideja naišla je na negodovanje vlasnika pasa, koji smatraju da ih ne treba stavljati u isti koš sa neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca, koji ih napuštaju onog trenutka kada ne mogu više da se brinu o njima.

S druge strane, mnogi građana usvajaju napuštene pse i mačke i, ukoliko bi i oni morali da plaćaju ovaj porez, bili bi na neki način kažnjeni zbog njihovog odgovornog odnosa prema životinjama.

Pošto su iz gradske Uprave za inspekcijske poslove, u odgovoru, savetovali građanima Satelita da se obrate gradskoj Upravi za komunalne poslove, Radio-televizija Vojvodine pozvala je načelnicu te uprave Lidiju Tomaš.

S obzirom da inicijativa građana još nije zvanično stigla u gradsku Upravu za komunalne poslove, Tamaševa je istakla da će, kada ona dođe, uslediti javna rasprava o tom predlogu, ali je istakla i da je, u načelu, uvođenje poreza na držanje kućnih ljubimaca isključivo u nadležnosti države i republičkih organa zaduženih za zakonsku regulativu, a da grad jedino može da naplaćuje komunalne takse.

"Do prošle godine smo imali mogućnost da naplaćujemo lokalnu komunalnu taksu za držanje kućnih ljubimaca, a stupanjem na snagu izmena zakona krajem 2012. godine, i ta mogućnost je oduzeta lokalnim samoupravama", objasnila je Tamaševa i dodala da bi bilo svrsishodnije da se ovakav predlog uputi Ministarstvu finansija.

(Izvor: RTV)

Pogledajte još