I posle Žarka, Žarko: Građani "branili" Obradovića ispred ministarstva (FOTO)

Okupljeni su nosili transparente sa porukama kao što su "Svi smo mi Žarko", "Ne damo te, Žarko", "Želim te Žarko", "I posle Žarka, Žarko", "Petica iz vladanja", "Žarko je život"...

Aktivisti su prošetali od Trga Nikole Pašića do Ministarstva prosvete, gde je održan miting "podrške".

Portal Istinomer započeo je ironičnu kampanju "Odbranimo Žarka", "jer nije Žarko kriv, kriva su deca", nakon skandala u vezi sa krađom testova i poništavanjem male mature.

"Danas smo se okupili da damo podršku ministru Obradoviću i svima onima, a posebno političarima, koji političku odgovornost vide tako da ministar nikada i nikako ne može biti odgovoran za dešavanja i stanje u svom resoru, da su građani tu zbog ministara i vlasti, da kad je u pitanju afera 'mala matura' odgovornost snose, naravno deca i roditelji, a ne ministar Obradović. Na ovaj način smo hteli da privučemo pažnju javnosti i da temu odgovornosti stavimo u fokus u trenutku kada se odlučuje o rekonstrukciji Vlade", izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA koji sprovodi projekat "Istinomer", javlja istinomer.rs.

(old_image)

Foto: Tviter (@istinomer)

"Hajka koja se vodi protiv Žarka i kojom se traži njegova ostavka, je bez ikakvog osnova. Ministar Obradović ne može da bude odgovoran za stanje sistema obrazovanja na čijem je on čelu.

Gde još to postoji da ministar treba da podnese ostavku na osnovu političke odgovornosti?! Ako je neko kriv, kriv je i treba da ide u zatvor. To je jedina odgovornost koja postoji. U slučaju “mala matura” zna se ko je ukrao testove, a to nije ministar, tako da on apsolutno ne može biti odgovoran.

Svi su se okomili na ministra – roditelji, prosvetni radnici, naučnici i traže njegovu smenu. Koja je ta šačica od 15.000 ljudi koja je potpisala peticiju i koja zahteva odgovornost od Ministra?! Ne vide da su u stvari oni odgovorni, a ne Ministar.

(old_image)

Foto: Tviter (@istinomer)

Zato što je Obradović Žarko, a ne Dositej, smatramo da sada moramo da odbranimo Žarka.

Svi za jednog, Žarko za sebe!", navode iz Istinomera u saopštenju i pozivu na miting.

ISTINOMER ZA ODGOVORNOST

Istinomer se već godinama zalaže da koncept odgovornosti postane jedan od kriterijuma za vrednovanje rada političara. Nakon skandala "mala matura”, Istinomer je pokrenuo peticiju „Kec iz vladanja” za smenu ministra Žarka Obradovića jer je propustio šansu da prihvati odgovornost i time zaštiti institucije i državu. Za nekoliko dana 15 hiljada građana podržalo je ovu inicijativu.

(Izvor: Istinomer)

Pogledajte još