File bez jasnog odgovora na pitanje da li je "urgirao" za uvoz hrvatskih cigareta

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, File je rekao da je neophodno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - jer je Hrvatska ušla u EU i napustila je Ceftu, ali i da se održi "tradicionalni uvoz hrvatske robe u Srbiju".

File je dodao da su dodatno potpisani protokoli sa tri zemlje u regionu, ne navodeći o kojim zemljama se radi, što je dovelo do približavanja stavova i bližem konačnom dogovoru.

"To bi trebalo da bude na korist hrvatskih izvoznika, ali i građana Srbije", zaključio je.

Odgovarajući na pitanje novinara o uvozu hrvatskih cigareta, Dačić je rekao da mu je drago što je došlo do te teme, do trgovinskih pitanja, a ne da se razgovara samo o Kosovu.

"Naš interes je da se izborimo za što veće kvote za izvoz šećera, ali to nije ista korpa problema", rekao Dačić i dodao da se zbog različitih pogleda "ovo i zovu pregovori".

"U suprotnom, mi bismo samo ispunili ono što Štefan napiše", dodao je Dačić.

Kako je "Blic" već pisao, File od zvaničnog Beograda traži da odobri kvotu za uvoz cigareta iz EU u količini od "1.625 tona godišnje, po carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU". Ta količina čini prosečnu prodaju hrvatskih cigereta u Srbiji u poslednje tri godine.

"To će se ozvaničiti kroz potpisivanje protokola koji bi postao sastavni deo Prelaznog trgovinskog sporazuma izmedu EU i Srbije", naveo je naš izvor.

Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duvanske industrije, nisu pristali da se odobri posebna kvota za uvoz cigareta u Srbiju, kao i da predstavnici multinacionalnih kompanija koje imaju fabrike cigareta u Srbiji prete da će u slučaju da se odobri navedena kvota za povlašćeni uvoz, prebaciti deo lokalne proizvodnje iz Srbije u svoje fabrike u EU.

Srbija je odobrila da Hrvatska u manjim količinama na domaće tržište plasira deo poljoprivrednih proizvoda, mesne preradevine i slicno, ali insistira da olakšice prestanu da važe za cigarete.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.