Kamere u Beogradu: Snimaju brzinu vožnje na pet lokacija

Svih pet kamera za prekoračenje brzine u gradu su podešene tako da vozačima koji voze malo brže od propisanog ograničenja brzine “gledaju kroz prste”.

Neće biti kažnjen onaj koji je, recimo, vozio 52 kilometara na čas na saobraćajnici gde je ograničenje 50 kilometara na sat. Ipak, prag tolerancije nije veliki, tako da apelujemo na vozače da poštuju propise“, ističu u saobraćajnoj policiji.

Nijedan uređaj ne beleži vožnju bržu od dozvoljene na mostovima. Takvih kamera nema ni na Mostu na Adi za sada, iako se pre tri dana pojavila takva informacija. Naime, video-nadzor na tom mostu postavio je izvođač radova da bi nadgledao radove na gradilištu.

Nedoumice vozača izazivaju i znakovi za ograničenje brzine na 40 na sat Brankovom mostu, postavljeni tu pre dve decenije. Isto ograničenje važi i na ulasku i izlasku sa Mosta na Adi, ali su tu znakovi postavljeni jer se još rade pristupne saobraćajnice.

Reporteri “Blica” uverili su se juče da ograničenje na Brankovom mostu nije ispoštovao gotovo nijedan vozač. Automobil sa našim reporterima, koji su poštovali propisanu brzinu, preteklo više od 10 vozila za svega minut i po vožnje. Dodatnu zabunu na tom mostu unosi znak za ograničenje brzine ispod kojeg su pahuljice, upozoravaju saobraćajni stručnjaci.

Reč je o zaostavšini od pre 20 godina. Većina vozača, kada ugleda takav znak, pomisli da ograničenje brzine važi samo kada pada sneg, a nije tako. Nije ni logično da na ovom mostu bude ograničenje manje od 50 na sat, kada je već takva brzina propisana i pre i posle mosta“, kaže Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer.

U Sekretarijatu za saobraćaj, pak, tvrde da je na svim mostovima u gradu osim Gazele ograničenje brzine kao u naseljenom mestu.

Imajući u vidu Zakon o bezbednosti saobraćaja, kada se radi o Brankovom, Starom Savskom i Mostu na Adi, čije je upravljanje i održavanje u nadležnosti grada, ograničenje brzine za motorna vozila je 50 kilometara na sat jer povezuju ulice u naselju“, kažu u Sekretarijatu i dodaju da će “po završetku svih radova i na Mostu na Adi biti uspostavljen stalni režim saobraćaja i projektom predviđeno ograničenje brzine kretanja motornih vozila u skladu sa zakonom”.

Izvor: Mojauto Blic

Pogledajte još