Potvrđena optužnica za malverzacije u Argobanci

Ovom odlukom odbijene su žalbe branilaca optuženih i optužnica je stupila na pravnu snagu. Sada je na Specijalnom sudu da zakaže početak suđenja.

Po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je u obrazložnju rešenja od 21. juna kojim je potvrđena optužnica dao dovoljne, jasne i argumentovane razloge o odlučnim činjenicama za konkretne dokaze na osnovu kojih je zaključio da postoji opravdana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret, ne ulazeapred u resavanje onih pitanja koja ti predmet raspravljanja na glavnom pretresu.ne ulazeći unapred u rešavanje onih pitanja koja će biti predmet raspravljanja na glavnom pretresu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima "Habit pharm", "Swiss farmacija", "Swiss intermedical", "Product trade finance", "Western style", "Mercury international", "Lutton", "Novi dani", "Ecolimb", "Headcommerce" i "Drina timber".

Ovi optuženi se terete zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila. Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u izvršenju istog krivičnog dela. Na osnovu dokaznih radnji koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo u toku istrage, postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Pored toga, nad gotovo svim privrednim društvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.

Istraga protiv vlasnika "Habitfarma" Radoslava Sekulića prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Početak tog postupka dogodio se 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage.

Antonić i još nekoliko optuženih su u pritvoru, dok se ostali brane sa slobode.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.