U stečaj idu EI Niš i EI Holding

Uoči sastanka s predstavnicima preduzeća istočne Srbije u restrukturiranju, koji je organizovao Samostalni sindikat metalaca Srbije, Ljubić je novinarima kazao da u zemlji trenutno ima 179 takvih kompanija i da one državu koštaju 750 miliona evra godišnje.


"To je namet koji država više ne može da plaća. Akcioni plan omogućiće da proces restrukturiranja preduzeća obavimo socijalno odgovorno"
, rekao je Ljubić, precizirajući da socijalni program koji je vlada ponudila predviđa isplatu zaposlenima od po 300 evra po godini staža.


"Preduzeća u restrukturiranju su već dvanaest godina u tom statusu i to više ne može da traje, pre svega, zbog tužbi radnika pred međunarodnim sudom u Strazburu, koje su ti radnici dobili, ali i zbog komercijalnih poverilaca koji su takođe dobili presude u Strazburu"
, kazao je državni sekretar.

On je istakao da "vlada ovim Akcionim planom želi da se restrukturiranje ne završi stihijno, već da se to uradi po dinamičkom planu i socijalno odgovorno".


"U ovom trenutku je sigurno da će četiri firme EI Niš kao i EI Holding otići u stečaj. Preduzeća koja trenutno mogu da se revitalizuju su ona koja danas rade odlično, kao na primer RTB Bor i Fabrika kablova u Jagodini, koje redovno isplaćuju plate, doprinose i izmiruju svoje 'istorijske dugove' "
, rekao je Ljubić.

On je dodao da država više neće investiciono ulagati u preduzeća u restrukturiranju.

Pre početka sastanka predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović, rekao je da Sindikat ne podržava Akcioni plan koji, kako tvrdi, samo proizvodi stečajeve i sve veći broj nezaposlenih u Srbiji.


"Akcioni plan ima nekoliko delova - prvi je da 27 preduzeća ide pod stečaj, drugi deo je da određeni broj preduzeća bude ponuđen na prodaju, a da iza toga ide u stečaj i likvidaciju, a treći deo obuhvata preduzeća koja će biti ponuđena na prodaju a iza toga idu na plan reorganizacije. Na taj način će do kraja juna 2014. godine biti završen proces restrukturiranja. Mi smo protiv takvog plana, jer on ne sadrži razvojnu komponentu za preduzeća u Srbiji"
, rekao je Vujović.

On je dodao da je za stanje preduzeća u Srbiji odgovorna država jer, kako je rekao, "nije dovoljno zaštitila domaće proizvođače, a poslove poveravala stranim izvođačima".

Ljubić će na sastanku s predstavnicima ovdašnjih preduzeća u procesu restrukturiranja, a koji se održava iza zatvorenih vrata, kako je najavljeno, predstaviti akcioni plan Vlade Srbije za okončanje procesa restrukturiranja.

Samo pedesetak metara dalje od gradske kuće u kojoj se održava sastanak, radnici četiri firme iz sastava EI Niš protestovali su protiv pokretanja stečajnog postupka u njihovim firmama.

Blic

Pogledajte još