Luka Novi Sad: Pao dogovor, prekinut štrajk

Novopostavljeni direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev je rekao za B92 da je postignut dogovor s predstavnicima sindikata i da Luka od 17 časova radi punim kapacitetom.

“Luka Novi Sad radi u tri smene. Znači, smena koja radi do 8, već radi i ona smena koja će biti od 8 je već spremljena i dolaze na svoja radna mesta, i nastavljaju da rade“, kaže Milovančev.

“Dogovor je bio u smislu garancije odgovarajućih radnih mesta, da neće biti otpuštanja, da neće biti privatizacije, ali to sve nije ni bilo u pitanju. To je sve bilo sasvim razumljivo i niko od nas nije planirao bilo šta od toga“, tvrdi on.

“Mi nismo tu da budemo oni koji će razmišljati o pravcima poslovanja, nego oni koji će zastupati interese Republike Srbije, a to znači da bude više radnih mesta, to znači da se još više radi, da se još više zaradi i širimo svoj posao da pokušamo da sa ljudima iz inostranstva napravimo odgovarajuće investicije, ali ne u smislu privatizacije, nego u smislu posla“, objašnjava Milovančev.

Predsednik sindikata u Luci Novi Sad Zvonimir Matković potvrdio je Tanjugu da je došlo do dogovora između sindikalaca i novog rukovodstva u preduzeću.

"Od novog rukovodstva dobili smo napismeno da neće biti otpuštanja radnika, smanjenja plata i privatizacije Luke", rekao je Matković, dodajući da su radnici i stupili u štrajk zbog straha da će se sve to desiti po dolasku novog rukovodstva.

U Luci Novi Sad je, umesto dosadašnjeg direktora Milenka Milivojevića, na tu funkciju izabran Aleksandar Milovančev, zbog čega su radnici, nezadovoljni smenom, danas stupili u štrajk.

Milovančeva je za novog direktora juče izabrala Skupština Akcionara Luke Novi Sad, a osim njega, u novo rukovodstvo imenovano je i pet izvršnih direkotra, kao i novi Nadzorni odbor.

Zaposleni u Luci su na promene odgovorili štrajkom, a Milovančev je u saopštenju izdatom povodom novonastale situacije u Luci Novi Sad optužio smenjenog direktora Milivojevića da je, uz podršku Vlade Vojvodine, naredio zaposlenima da obustave rad, protivno zakonima Srbije.

Milovančev je ranije danas kazao Tanjugu i da nisu tačne informacije koje se, kako je rekao, plasiraju radnicima, da će Luka biti privatizovana, kao i da nije tačno da grad Novi Sad ili neko treći preuzima luku, jer je ona isključivo u vlasništvu Republike.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još