Zaključak posete Filea: Dok Srbija čeka, EU sve pripremila

Državni vrh Srbije ponavlja da hitno treba odrediti pregovarača za pretpristupne pregovore sa EU, a dok se to čeka Brisel radi punom parom.

Nacrt pregovaračkog okvira za pregovore sa Srbijom o članstvu u EU biće u utorak predstavljen članicama Unije, rekli su izvori u Evropskoj komisiji.

Kako su rekli evropski izvori, nacrt pregovaračkog okvira biće predstavljen na sastanku na nivou ambasadora u Briselu, a članice će zatim razmotriti predlog tog okvira sa metodologijom i principima pregovaranja. Kako su naveli, "ozbiljna rasprava se očekuje u septembru" i trajaće bar mesec dana.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je juče u Beogradu da će sledeće sedmice članicama Evropske unije izneti nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom.


Foto: Beta

Pregovarački okvir je juče razmotren i na Kolegijumu komesara Evropske komisije, rekli su evropski izvori.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će međuvladina konferencija, na kojoj će biti predstavljen pregovarački okvir, moći da se održi do kraja godine i dodaju da Srbija, takođe, treba da predstavi svoju opštu pregovaračku poziciju.

U Domu Narodne skupštine File se jutros sastao sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem i predsednicima poslaničkih grupa, a potom se obratio poslanicima na posebnoj sednici Skupštine.

Poslanici su polemisali o tome ko treba da bude glavni pregovarač Srbije sa EU - stručnjak ili političar i sa kakvim iskustvom. Bojan Đurić iz LDP-a isitče da to "mora da bude neko ko EU nije otkrio pre pet godina".

Da Vlada što pre treba da odredi pregovarače, upozorava i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvori u Evropskoj komisiji su ocenili da je vreme da se imenuje glavni pregovarač i formiraju pregovarački timovi, a to je, kako su naveli, kao prvi korak navedeno i u listi koraka koji se očekuju od Srbije u pripremi za pregovore.

Ta lista uručena je srpskim vlastima, a predviđa, između ostalog, i jačanje misije Srbije u Briselu, pripremu za analitički pregled zakonodavstva Srbije, težište na poglavljima 23 i 24 i pripremu za otvaranje pregovora posle analitičkog pregleda.

Za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava, slobode i bezbednost, "ključno merilo" biće predstavljanje višegodišnjeg akcionog plana, a to su i jedina poglavlja koja imaju "prelazna merila", jer nose "najveći potencijal za promene".

U okviru poglavlja 35 o ostalim pitanjima, koje će se među prvim otvarati, a među poslednjim zatvarati, pratiće se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno sporazuma o tome.

Taj pristup je odabran da se ne bi po različitim poglavljima tragalo za tim šta je urađeno u određenim oblastima u odnosima Beograda i Prištine, rekli su izvori u Evropskoj komisiji.

Ostaje da se najkasnije do januara, nakon razgovora sa članicama, utvrdi okvir za poglavlje 35, odnosno šta će tačno biti u njemu, s obzirom na to da to poglavlje ne sadrži pravnu tekovinu kao poglavlja 23 i 24 u kojima se može odmah prisupiti analitičkom pregledu.

Izvori u Evropskoj komisiji su podsetili da se poglavlje 35 inače obično koristi u završnoj fazi pregovora.

U Komisiji ne iskljčuju mogućnost da, osim odnosa sa Kosovom, to poglavlje sadrži i druga pitanja, dok će se pitanje Kosova pojavljivati i, na primer, u oblastima statistike i informacionih tehnologija kada je reč o statističkim regionima ili internet domenima.

U pregovorima sa EU mogu se i u fazi analitičkog pregleda otvoriti i zatvoriti lakša poglavlja, a u procesu pregovora može se istovremeno otvarati više poglavlja.

Od Srbije se očekuje i da u načelu kaže da li će u nekim oblastima tražiti odlaganje usklađivanja sa zakonodavstvom EU, rekli su izvori u Evropskoj komisiji i naglasili da nema trajnih izuzeća.

Ti izvori su podsetili i da i EU može da traži odlaganje, poput prelaznog perioda za otvaranje tržišta radne snage za radnike iz nove članice.

File iznenađen Beogradom


Foto: Beta

U Evropskoj komisiji kažu i da su prilikom posete Beogradu komesar File i njegov tim bili pomalo iznenađeni činjenicom da je znatan deo srpskih političara tokom posete bio preokupiran značenjem formulacije da su pregovori sa Srbijom otvoreni i pitanjem koji će biti konkretan datum održavanja prve međuvladine konferencije, umesto pitanjima od značaja za predstojeći skrining o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja.

File je danas završio dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje je državnom rukovodstvu Srbije preneo poruke ohrabrenja na evropskom putu, ali i konkretne vremenske rokove za stavke pregovaračkog procesa.

File je treći visoki zvaničnik EU koji je posle odluke Brisela o otvaranju pristupnh pregovora posetio Beograd. Pre njega su to učinili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Izvor: Agencije, B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.