Đurić: Srbija neće doneti nijednu odluku bez učešća Srba sa KiM

Đurić je posle sastanka državnog vrha sa predstavnicima Srba sa KiM rekao da je to prvi u nizu sastanaka kao i da će državni vrh razgovarati i sa predstavnicima Srba južno od Ibra i da će "učiniti sve da ne obraduje drugu stranu podelama".

Đurić je rekao da je državni vrh Srbije pozvao Srbe sa severa Kosova i Metohije da izađu na lokalne izbore 3. novembra jedinstveno i poručio da je veoma važno da svaki dogovor koji se postigne, bude dogovor iz koga će proizaći jedistvo.

"Veoma je važno da svaki dogovor koji postignemo, bilo u kom pravcu, bude dogovor iz koga će proizaći jedistvo"
, rekao je Đurić za RTS nakon sastanka državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa KiM.

On je dodao da se na sasatnku razgovaralo "jedinstveno i bez nametanja" kako da se zajednički ostvare dugoročni interesi na KiM i "kako da osiguramo da ovi ljudi koji se 14 godina bore na način na koji smo svi ponosni, da srpski interesi budu zaštićeni na KiM, da to mogu da rade i u budućnosti".

"Izbori su bili jedno od centralnih tema razgovora i želimo da na ove izbore Srbi izađu jedinstveno"
, poručio je Đurić.

Savetnik predsednika Srbije ukazao je i da je vreme da se stranacke borbe kada je reč o KiM ostave po strani.

Ključni interes je da, ukoliko odluka o izlasku na izbore zajednički bude doneta, da se na te izbore izađe kroz jednu jedinstvenu listu, zaključio je Đurić.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša MIlović na pitanje novinara da li su Srbi sa Kosova na sastanku pozvani da izađu na izbore i da li će razmisliti o tome, krako je odgovorio: "Da."

Milović je dodao da se traži rešenje koje će biti u interesu i države Srbije, njenih građana, ali i Srba na KiM.

"Tragamo za zajedničkim i jedinstvenim rešenjem. Najpogubnije bi bilo da dođe do podela",
rekao je Milović i dodao da Srbi sa Kosova izneli svoj stav ali da pre toga ima još puno stvari koje treba definisati pre izbora zakazanih za 3. novembar.

Sastanak državnog vrha sa predstavnicima lokalnih samouprava sa Kosova i Metohije trajao je oko tri sata.

Sastanku su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Marko Đurić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, kao i predsednik skupštinskog Obora za KiM Milovan Drecun.

U delegaciji sa severa Kosova su bili predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić, Kosovske Mitrovice Dragiša Vlašković, Zubin Potok Slaviša Ristić, Zvečana Dragiša Milović i kao načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

BLIC

Pogledajte još