Uskoro prve bebe valjevskog VTO centra

Prema rečima Branka Budimirovića, rukovodioca jedinog VTO centra sekunardarnog nivoa zdravstvene zaštite u Srbiji, krajem septembra i početkom oktobra roditelji će postati bračni parovi sa područja Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva, koji su prošli proceduru u Centru za VTO "Akademik Vojin Šulović" valjevske bolnice.

"Od potvrđenih trudnoća, tri su iz Valjeva, a 12 ih je iz drugih mesta zapadne Srbije. Pacijentkinje su u šestom ili sedmom mesecu, odlično podnose trudnoću i redovno se javljaju na kontrole", kaže doktor Budimirović.

Posle prvih 85 parova koje je u valjevski VTO centar uputio Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), sa kojima se radi, u avgustu će doći 20 novih parova, dodao je on.

Teritorijalno područje sa kojeg dolaze je isto, ali više nema tog ograničenja, pa će "u sledećem krugu" državnog finansiranja pokušaja vantelesne oplodnje pacijenti sami moći da izaberu da li će ići u Beograd, Novi Sad, Niš ili Valjevo.

Prema dostupnim podacima, 213 parova je na listi čekanja uglavnom na beogradskim klinikama, dok u valjevskom VTO centru ima mesta za 100 parova, koji bi mogli da prođu potrebnu proceduru do kraja godine. Doktor Budimirović kaže da bi u 2014. godini kroz VTO centar u Valjevu moglo da prođe oko 200 parova.

"U junu je Fond od nas tražio da se izjasnimo o kapacitetima za 2014. godinu, pa smo napravili plan rada i projekciju potrošnog materijala, tako da smo u mogućnosti da obradimo 200 parova koje nam pošalje RFZO, ali i pojedine lokalne samouprave, poput Valjeva i Lajkovca", kazao je medijima Budimirović.

Takođe, u okviru kampanje "Da se novi život rađa", u nekoliko gradova Kolubarskog okruga i zapadne Srbije, do sada je prikupljeno oko 23 odsto sredstava od potrebnih 120.000 evra za kompletiranje opreme Centra za vantelesnu oplodnju.

Beta

Pogledajte još