RFZO: Nema para za slanje teško bolesne dece u inostranstvo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić kaže da je smrt male Tijane poraz ove vlade, ali i svih prethodnih.

Inicirali smo promenu pravilnika za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo. Dva puta smo pisali RFZO da se to promeni. I promeniće se. Međutim, struka je u ovom slučaju bila inertna, kao i sve stručne komisije u Ministarstvu zdravlja i RFZO. Zato transplantacioni timovi u Srbiji moraju da se jačaju, i dok se ne oforme dečji timovi, mališane ćemo slati u inostranstvo“, tvrdi dr Đukić.

Međutim, u RFZO tvrde drugačije. Iako im je, kako kažu, žao zbog smrti male Tijane, i iako će se pravilnik koji reguliše odlazak dece na lečenje u inostranstvo promeniti, novca za slanje dece u strane bolnice nema.

Moramo raditi da širenju naših kapaciteta i dovoditi strane lekare u Srbiju jer nemamo novca da pacijente šaljemo u inostranstvo. Ove godine za to je namenjeno 450 miliona, a rebalansom budžeta nam je uzeto pet milijardi dinara“, kažu u RFZO.

Dr Dušan Milisavljević, predsednika skupštinskog Odbora za zdravlje, kaže da je smrt male Tijane zadnje upozorenje državnim institucijama.

„Kao otac i lekar ne prihvatam stav nadležnih da Srbija nema novca, da ne postoje propisi. Zdravlje naše dece i nacije je prioritet. Skupštinski odbor je otvorio vrata za konačno rešavanje problema lečenja dece. Potreban je još jedan mali korak Ministarstva zdravlja i RFZO da promene pravilnik“, kaže on.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.