Kuznjecova osvojila Rolan Garos

BEOGRAD, 6. juna 2009. (Beta) - Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova osvojila je  Rolan Garos, pošto je Parizu pobedila zemljakinju Dinaru Safinu sa 2:0 (7:6, 6:2) u finalu takmičenja.

Titula sa Rolan Garosa je 23-godišnjoj Kuznjecovoj 11. u karijeri, a druga sa gren slem turnira, pošto je 2004. bila najbolja i na Otvorenom prvenstvu SAD.

Kasnije je, 2006. godine, igrala i u finalu Rolan Garosa, a 2007. se još jednom borila za trofej sa Ju-Es Opena, ali je oba puta izgubila od Žistin Enen.

Safina je u duelu sa sedmim nosiocem u Parizu propustila i treću priliku da osvoji gren slem titulu i opravda prvo mesto na svetskoj rang listi teniserki.

Prošle godine je u finalu Rolan Garosa izgubila od Ane Ivanović, a ove u borbi za titulu šampiona Otvorenog prvenstva Australije od Serene Vilijams.

Finale Rolan Garosa tako je Safinoj bilo drugo uzastopno na gren slem turnirima, ali je u duelu sa Kuznjecovom bila potpuno nadigrana, iako je već u prvom gemu protivnici oduzela servis.

Kuznjecova je, ipak, odmah uzvratila, a u osmom gemu novim brejkom stigla do prilike da servira za vođstvo od 1:0, ali je Safina nadoknadila zaostatak osvojivši taj gem bez izgubljenog poena.

Safina je, međutim, set ispustila već u narednom gemu, kada je Kuznjecova napravila i treći brejk u prvom setu.

Drugi set bio je ravnopravan samo do rezultata 2:2, ali je Kuznjecova potom osvojila naredna četiri gema i meč rešila u svoju korist posle samo 74 minuta igre.

"Nisam očekuivala da ću pobediti ove godine. Imala sam sjajnu podršku sa tribina... Ovo je moj omiljeni turnir, hvala vam svima. Izvini Dinara što sam te pobedila, jer zaslužuješ da osvojiš turnir. Nadam se da ćeš ponovo imati priliku za to", rekla je Kuznjecova odmah posle meča.

Pobednica Rolan Garosa dodala je da će joj ovaj dan ostati u sećanju i zbog činjenice da je upoznala legendarnu nemačku teniserku Štefi Graf, koja je pre meča došla u njenu svlačionicu.

Dinara Safina, koja je prošle godine poražena u finalu od Ane Ivanović, izjavila je da je razočarana, ali i da je Kuznjecova zasluženo pobedila.

"Ovo je slična situacija kao i prošle godine. Svetlana, zaista si zaslužila da pobediš. Hvala svima koji su me podržavali tokom celog turnira, nadam se da ću sledeće godine ponovo imati priliku da osvojim trofej", kazala je Safina.

Pogledajte još