Novosti: Vlada ostaje bez Dinkića !?

"Pošto Mlađan Dinkić nije spreman da 'pusti niz vodu' nijednog svog ministra, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić rekonstruisaće Vladu do 27. jula i u njoj više neće biti Ujedinjenih regiona Srbije“, navode "Novosti".

Prema informacija ovog dnevnog lista, to je za sada najrealniji rasplet nove srpske političke sapunice, posle stava predsedništva URS da ne žele da menjaju svoje članove Vlade već samo oko 15 nižih državnih službenika.

“Novosti“ pišu da će lideri naprednjaka i socijalista već početkom sledeće nedelje početi pregovore oko novog koalicionog sporazuma, "da bi se u 'foto-finišu', do godišnjice Vlade 27. jula, formirao redizajnirani kabinet".

List “Danas“, s druge strane, navodi da se URS odlučio da ne izlazi u javnost sa zvaničnim izjavama nakon što je njihovo Predsedništvo u četvrtak uveče donelo odluku da su ministri URS-a radili dobro i da ih ne treba menjati, ali i da su spremni da se odreknu 15 drugih državnih funkcionera i direktora.

U URS-u, kako navodi “Danas“, nezvanično kažu da stavom da su zadovoljni radom svojih ministara nisu želeli da naljute koalicione partnere, ali istovremeno nisu želeli ni da se udvaraju bilo kome "kritikujući ljude bez ikakvog osnova".

U URS-u ponavljaju da nema razloga da bilo ko od njihovih ministara "trpi sankcije da bi se ispunila nekakva forma", kao i da "ne može trenutno stanje u pojedinim oblastima da bude merilo rada bilo kog konkretnog ministra".

Podsećaju i da ne postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih bi se doneo bilo kakav sud i da je Vlada, koja je i proklamovala ciljeve, dužna da propiše te kriterijume za ocenjivanje, piše “Danas“.

URS će, inače, sutra održati sednicu Glavnog odbora, na kojoj će odlučiti koji državni funkcioneri iz te stranke treba da budu smenjeni u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

U otvorenom delu sednice članovi Vlade iz URS - Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović podneće izveštaje o radu tokom prvih godinu dana Vlade Srbije.

Izvor: Novosti, Danas, B92

Pogledajte još