Pljačka naroda: Elektronske knjižice ne služe ničemu

U RFZO kažu da zamenom papirnih knjižica samo ispunjavaju zakonsku obavezu, a da je za uvođenje sistema zaduženo Ministarstvo zdravlja. Dokle se s tim stiglo u Ministarstvu zdravlja juče nismo uspeli da saznamo.

Dr Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog odobra za zdravstvo, nije protiv uvođenja elektronskih knjižica, ali postavlja pitanje njihovog uvođenja u trenutku kada ne mogu da se koriste.

Elektronske zdravstvene knjižice su dobra stvar, ali bez jedinstvenog zdravstvenog informacionog sistema one ni na koji način neće poboljšati zdravstvenu zaštitu građana“, kaže Milisavljević, postavljajući pitanje opravdanosti trošenja 20 miliona evra za njih u trenutku kad nema para za lečenje teško obolele dece.

U Udruženju za zaštitu prava pacijenata „Pravo na zdravlje” navode i da za uvođenje elektronske knjižice nedostaju ključni zakoni: o elektronskom dokumentu i o elektronskom potpisu, o informatičkoj bezbednosti i elektronskim arhivama.

Sanja Mirosavljević iz RFZO, međutim, kaže da je najznačajnija prednost za građane i poslodavce to što više neće biti neophodno da zbog overe knjižice odlaze u filijale RFZO i preuzimaju markice i tako nepotrebno troše vreme.

Izvor: Blic

Pogledajte još