Porodice nedeljno jedva provedu osam sati zajedno

Roditelji sa decom provedu u proseku nekih osam sati nedeljno. Najviše vremena za druženje imaju vikendom, ali i tada provedu u proseku dva sata i 20 minuta zajedno.

Radnim danima je daleko gore, jer tada ne mogu ni sat vremena zajedno da sastave, pokazala su istraživanja.

Prosečno vreme koje porodica provede zajedno radnim danima iznosi tek 36 minuta. Toliko vremena jedva da može da se ugrabi od posla, školskih obaveza, kućnih poslova i ostalih obaveza koje jedu naše vreme, prenosi Dejli Mejl.

Međutim, čak i kada porodice budu na okupu, njih 70 odsto vreme provede pred televizorom, ne pričajući mnogo. Za razgovor su uglavnom previše umorni ili okupirani nekim drugim stvarima.

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 roditelja u SAD ustanovilo je i da su deke i bake gotovo isključene iz druženja sa decom i unucima. Većina Amerikanaca, naime, tek šest puta godišnje poseti roditelje, odnosno bake i deke svoje dece.

Oni roditelji koje grize savest i koji žele da njihovi roditelji provedu više vremena sa njihovom decom, a takvih je 65 odsto, obično organizuju ili razmatraju da organizuju zajednički, grupni odlazak na odmor da bi provodili više vremena zajedno.

Čak polovina je priznala da je odlazak na odmor gotovo jedini način da sa svojom decom provedu kvalitetno vreme. Njih 56 odsto je reklo da su bez ikakvog posebnog razloga odlučili da odu na kraći odmor, samo da bi malo vremena proveli sa porodicom.

"Porodice su danas zauzete više nego ikad. Roditelji rade, deca su u školi a uveče i vikendom idu u klubove, posvete se sportu ili se igraju sa drugom decom. Međutim, sve ovo znači da se porodice bore da nešto vremena provedu zajedno i uživaju u tom druženju", navedeno je u izveštaju o istraživanju koje je sprovedeno za Virgin Holidays i Universal Orlando Resort.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još