Uz pomoć Gugl-a otkrila najveću piramidu na svetu?

Američka arheološkinja Angela Mikol zabeležila je u bazenu Nila dve lokacije neobičnog oblika, međusobno udaljene 140 kilometara.

Mikolino otkriće naišlo je na otpor drugih arheologa, ali su preliminarna istraživanja tla, pomoću antičkih mapa, ukazala kako bi lokacije zapravo mogle biti tačne.

Ukoliko je zaista reč o izgubljenoj piramidi, to bi mogla biti najveća piramida ikada otkrivena.

Mikol je do otkrića došla u svom domu u Severnoj Karolini, kombinujući fotografije sa "Google Earth-a" već čitavu deceniju. Navela je i da su na ovim lokacijama već pronađene neobične pukotine i šupljine.

Lokacija se nalazi na 20 kilometara udaljenosti od grada Abu Sidhum, a uključuje i 200 metara širok trougaoni plato, koji je gotovo tri puta veći od Velike piramide u Gizi.

Mikol je otkrila i kako su ove formacije obeležene kao piramide na brojnim antičkim mapama.

Njeno otkriće našlo se na udaru kritike brojnih arheoloških i geoloških autoriteta koji ne veruju da bi alat kao što je "Google Earth mogao dovesti do pravog otkrića. Neobične gomile peska oni su otpisali kao anomalije ili vetrom nanesene formacije, uobičajene za pustinju.

(old_image)

"Nakon što se sve smirilo, kontaktirao me par iz Egipta, koji je tvrdio da ima važne istorijske reference za obe lokacije", rekla je Mikol.

Kolekcionari mapa, Medat Kamal El-Kadi, nekadašnji ambasador Sultanata Oman, i njegova supruga Haidi Faruk Abdel-Hamid, bivša savetnica egipatskog predsedništva, naveli su kako su ove formacije označene kao piramide na više njihovih antičkih dokumenata i mapa.

Za "Discovery News" su naveli kako poseduju 34 mape i 12 dokumenata koje su napisali naučnici i zvaničnici, a koje podržavaju Mikoline tvrdnje.

Arheolozi su identifikovali drugu grupu mogućih izgubljenih piramida u blizini oaze Fajum, a identifikovane su i tri mape koje ukazuju na to da četiri gomile peska kriju antička blaga. Jednu od tih mapa nacrtao je inžinjer Napoleona Bonaparte.

Izvor: b92

Pogledajte još