Uprkos krizi: Saloni lepote se ne predaju

Milena Vasić, šef Direkcije za razvoj privrednih društava i preduzetnika u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, kaže da, bez obzira na krizu, i dalje ima ljudi koji su spremni da preuzmu sudbinu u svoje ruke i započnu biznis.

"Još imamo dinamiku otvaranja preduzeća, jer je veći broj osnovanih od ugašenih. Otvaraju se saloni lepote, firme za drumski prevoz tereta, agencije za konsultantske usluge"
kaže Vasićeva.

"Kod radnji je više ugašenih nego osnovanih, ali je važno da nije zamro proces otvaranja. Kod osnivanja su u praksi najdinamičniji manji ugostiteljski objekti, odnosno kafići. Oni se najviše osnivaju, ali se najčešće i zatvaraju", dodaje ona.

đOna podseća da su igraonice u jednom trenutku imale uzlazan trend, a onda je počelo zatvaranje, jer ih je bilo previše.

"Frizeri opstaju ako je lokacija dobra, ali i oni moraju da vode računa o konkurenciji"
, napominje Vasićeva. "Mladi se teže odlučuju za privatni posao i više bi voleli da rade u državnoj, nego u svojoj firmi, jer im to deluje sigurnije, pošto su svesni da je poslovno okruženje nepovoljno".

Kriza se, prema statistici, najviše odrazila na male dućane. Sa spiska Agencije za privredne registre u 2012. izbrisano je 2.156 malih trgovinskih radnji koje prodaju hranu i piće, a otvoreno samo 1.357.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u protekle četiri godine zatvoreno je skoro 27 odsto trgovinskih radnji i preduzeća"
, kaže Goran Kovačević, potpredsednik Udruženja poslodavaca Srbije. "Ovi oblici trgovine spadaju i u one koji su se najviše otvarali, što pokazuje veliku nesigurnost u poslovanju. Dodatnu teškoću za one koji su ostali u „legalnom poslu“ predstavlja i činjenica što jedan broj ovih radnji nije potpuno nestao, već se promet robe iz njih preselio u sive tokove, čime se povećala nelojalna konkurencija i dalji pad prometa u legalnim radnjama".

Izvor: novosti

Pogledajte još