Originalna Šindlerova lista na prodaju za 3 miliona dolara!

Nadmetanje će trajati sedam dana, sa početnom cifrom od tri miliona dolara.

Kolekcionari Gari Zimet i Erik Gazina postavili su listu na javnu aukciju na I-beju i nadaju se da će cena dostići pet miliona dolara.

"I-bej ima više miliona korisnika širom sveta, i zato smo odlučili da je stavimo na aukcuju na ovom sajtu, ipak je ovo globalna priča"
, izjavio je Gazina.

Listu možete pogledati OVDE.

Oskar Šindler je bio veliki biznismen i nacista, ali je poznat u istoriji kao veliki spasilac Jevreja tokom drugog svetskog rata.

On je spasio 1.200 Jevreja od smrti, tako što je uverio vlasti da su mu od velikog značaja za rad fabrike, koju je otvorio u današnjoj Češkoj republici.

Sedam lista je napisano tokom 1944. i 1955. godine, da bi ih danas ostalo samo četiri, od kojih su dve u izraelskom muzeju, a jedna u američkom.

Preživela iz logora: "Šindler je rizikovao sve"
Halina Silber je jedna od osoba koja se našla na Šindlerovoj listi, zahvaljujući kojoj je preživela rat. Ona je tada imala 13 godina, ali je slagala da ima 16, kako bi mogla da radi u fabrici.
"To je bila sreća u nesreći i zbog rada sa Šindlerom sam preživela rat. Bio je izuzetno brižan i strastveno predan tome što je radio. Zaštitnički se odnosio prema jevrejskim radnicima. Bio je nacist, ali nikad nije prihvatio Hitlera i protivio se njegovom planu da iskoreni sve jevreje", tvrdi Halina Silber.
Šindler je umro 1974. i sahranjen je u Izraelu.


Blic, nadlanu.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.