Iza zavese: Suze i smeh dece prodate indijskom cirkusu

Svi su oni iskusne akrobate i time se bave već godinama, ali kada su počeli da te veštine izučavaju u Indiji, radili su to protiv svoje volje - prodati kao roblje i prisiljavani da izvode vratolomije pred gomilom ljudi.

Sada, kada su izbavljeni i vraćeni u Nepal, cirkuske veštine izvode najbolje što mogu, i to ne zbog toga što moraju, prenosi AFP.

"Dopada mi se to što me sada niko ni na šta ne prisiljava. To radim iz sopstvene želje i mogu da izvodim delove predstave koja sama izaberem", kaže Andžali Šhetri Kadka (20), jedna od spasenih.

(old_image)

Nepalsku decu roditelji često prodaju trgovcima koji ih ubeđuju da njihova deca imaju šanse da bolje žive preko granice.

Međutim, realnost je, obično, sasvim drugačija i svodi se na godine zlostavljanja i prinudnog, neplaćenog rada.

Jedna nevladina organizacija je spasla skoro 400 maloletnih Nepalaca iz cirkusa u Indiji, ali oni po povratku teško uspevaju da nastave sa nekadašnjim načinom života.

(old_image)

"Trudimo se da ih vratimo životu sa njihovim porodicama, ali ponekad to zavisi od mnogih faktora, kao što je stigmatizacija u društvu, verovanje da se neko dete vratilo sa virusom side, da su na neki način iskvareni, tako da ih nije lako asimilovati"
, objašnjava predstavnica nevladine organizacije "Fridom meters" u Nepalu Lesli Braun.

Većina povratnika ne želi da i dalje radi u cirkusu i ta organizacija im pomaže da stanu na noge podučavajući ih novim veštinama i poslovima kako bi mogli da zarađuju za život.

(old_image)

Takav je slučaj i sa Sunitom Karki (20), koja je prodata cirkusu kada je imala devet godina, tri godine kasnije je spasena, a sada studira prava.

"Sarađivaću sa organizacijama koje spasavaju ljude iz cirkusa. Želim da postanem dobar advokat kako bih pomogla onima koji su u sličnoj situaciji u kakvoj sam ja bila"
, kaže
Sunita.

(old_image)

Međutim, za članove sjajne cirkuske trupe u Katmanduu, izvođenje cirkuskih veština je način života, izvor radosti, a i prihoda i mogućnost da se izgradi karijera.

Njihov cirkus je jedini moderni cirkus u zemlji, a sada žele da ostvare uspeh i u inostranstvu - njihov međunarodni debi biće spektakl u Velikoj Britaniji iduće godine.

Izvor: b92

Pogledajte još