Stanković: Ova Vlada ima većinu i bez URS

"Ova vlada bi imala većinu i kada bi se ministri URS povukli, kada bi se čitava ta stranka povukla i njeni poslanici otišli u opoziciju. Videćemo da li će to biti epilog", kaže analitičar.

"Po poslednjim izjavama vidimo da dolazi do značajnog distanciranja između naprednjaka i URS, a samim tim otvara se mogućnost da URS napusti vladu", rekao je u Vestima B92 Dejan Vuk Stanković.

Na pitanje da li je SPS spreman, prema njegovom mišljenju, da ispuni očekivanja lidera naprednjaka o temeljnoj rekonstrukciji kada su u pitanju njihovi ministri i ko su najozbiljniji kandidati za napuštanje kabineta u Nemanjinoj, kaže:

"To je još uvek otvoreno pitanje, ja mislim jedno od najuzbudljivijih pitanja vezanih za rekonstrukciju Vlade i videcemo koliko ce Ivica Dačić biti spreman da ide u ususret ne baš tako malim očekivanjima naprednjaka kada je reč o rekonstrukciji ministara koji dolaze iz redova SPS. Isto tako ne bih isključio mogućnost da dođe do rokade ministarstava između SPS i SNS. O tome se dosta pisalo u štampi, a ja to ne bih isključio u kontekstu promene koalicionog sporazuma, koja se sama po sebi nameće činjenicom da URS napušta najverovantije Vladu Srbije", rekao je analitičar.

Pred nama je odlučujuća nedelja u kojoj bi trebalo da bude poznato kako će izgledati nova rekonstruisana Vlada Srbije.

Lider neprednjaka Aleksandar Vučić, na izjavu Mlađana Dinkića da neće smenjivati svoje ministre ako mu koalicioni partneri to dobro ne obrazlože i pokažu bolje kandidate, poručuje da neće i da mu ne pada na pamet da Dinkiću bilo šta obrazlaže, i da je narod taj kome treba da dokazuje, prenosi list Alo.

U međuvremenu deo štampe tvrdi da posle rekonstrukcije Vlade u njoj više neće biti Ujedinjenih regiona Srbije. U URS-u danas nisu želeli da komentarišu ove navode, i da će sve što imaju reći na sutrašnjoj sednici glavnog odbora stranke. Ćlan Predsedništva stranke Nebojša Zdravković je rekao da su navodi iz medija da URS napušta Vladu samo spekulacije.

Apsolutno je vreme da se kritički i racionalno razgovara o učincima cele Vlade i svih ministara i državnih funkcionera iz URS bez izuzetaka, poručuju iz ove stranke.

Potpredsednici SPS-a Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović kažu da će o daljoj saradnji sa URS-om odlučiti lideri stranaka Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić i da buduća uloga URS u Vladi zavisiće pre svega od stava te stranke.,

B92

Pogledajte još