Počeo Festival Sinema siti

NOVI SAD, 6. juna 2009. (Beta) - Drugi filmski festival Sinema siti (Cinema City) počeo je večeras u Novom Sadu i odvijaće se na 20 lokacija u gradu, na kojima će, do 14. juna, biti prikazano 150 filmova iz svih delova sveta.

Na otvaranju je premijerno prikazan prvi srpski dugometražni animirani film "Edit i ja", u režiji Alekse Gajića.

Direktor festivala Miloš Ignjatović rekao je na konferenciji za novinare da organizatori, koji su ujedno i organizatori muzičkog Egzit (Exit) festivala, imaju za cilj da od Sinema sitija naprave najprestižniji filmski festival u regionu.

"Sigurni smo da to možemo postići, sa iskustvom koje smo stekli u organizovanju Egzita. Novi Sad na taj način postaje ozbiljna kulturna prestonica regiona", kazao je Ignjatović.

Dodao je da su organizatori uspostavili saradnju sa Sarajevo film festivalom i da imaju nameru da kontakte uspostave i sa Zagrebom, jer žele regionalnu saradnju.

Ignjatović je naveo je da će se programi odvijati u osam bioskopa, od kojih su tri na otvorenom (open air), kao i da će publika na festivalu moći da pogleda i pet premijera domaćih filmova.

Prema njegovim rečima, iako Novi Sad nema ni jedan bioskop, organizatori su se potrudili da ove privremene bioskope tehnički opreme na najmoderniji način.

Ignjatović je kazao da je festival pripreman šest meseci i da je zamišljen "grandomanski", o čemu svedoči i činjenica da postoji čak 16 selekcija u okviru kojih će se prikazivati filmovi.

Za gran pri festivala takmičiće se nezavisni strani filmovi u okviru selekcije Egzit point, a nagrada "Ibis", koja se dodeljuje za najbolji film ovog programa, doneće pobedniku i 10.000 američkih dolara.

Takmičarski deo festivala je i selekcija "Nacionalna klasa", kao i selekcija "Do 10.000 dolara" (Up to 10.000 Bucks), u kojoj se takmiče filmovi koji su snimljeni sa budžetima manjim od 10.000 dolara.

Svaku od tri takmičarske selekcije ocenjivaće poseban međunarodni žiri, sastavljen od uglednih filmskih kritičara, umetnika i producenata.

Pored filmskog dela, Sinema siti će imati i medija art deo, sadržan u programu "Bogatstvo naroda" (Wealth of Nations), u okviru kojeg će, u velikim kontejnerima na centralnom gradskom Trgu slobode, biti prikazani umetnički radovi koji tretiraju tematiku svetske ekonomske krize.

Na konferenciji za novinare došlo je i do manjeg incidenta, kada je jedna od selektorki festivala, filmska kritičarka Politike Dubravka Lakić, napala prisutne novinare zbog toga što posle uvodnih reči organizatora i selektora nisu postavljali pitanja.

Ona je novinarima poručila da je onda bolje da se pres konferencije i ne organizuju, da im je očito lepše da sede u kafani, da ne znaju ništa o filmovima.

"Kažite, ako ne znate, pa ćemo vam mi za sledeće pres konferencije pripremiti pitanja koja treba da postavite", kazala je Lakićeva, nakon čega je nekoliko novinara demonstrativno napustilo salu.

Ovogodišnji Sinema siti izazvao je i polemiku u novosadskoj javnosti, kao i oštre kritike na račun gradskih i pokrajinskih vlasti.

Kritičari, među kojima su i pojedini filmski umetnici, smatraju da je "paradoksalno" da se ovakav festival odvija u gradu koji više nema nijedan bioskop i poručuju da bi bilo pametnije da se sredstva koja se izdvajaju na Sinema siti odvoje za pomoć filmskoj kulturi u gradu.

Kritičari navode i da je Sinema siti od grada dobio 20 miliona dinara, a bioskop Arena je pre pola godine zatvoren zbog duga od dva miliona dinara prema gradskim javnim i komunalnim preduzećima.

dgh/dar

Pogledajte još