Švajcarska: Geotermalna bušotina izazvala zemljotres

"Ne mogu se isključiti" zemljotresi ni narednih dana", ukazuje u saopštenju Seizmološka služba Švajcarske u Cirihu.

Jutros u 5:30 sati, registrovan je zemljotres magnitude od 3,6, sa žarištrem na maloj dubini od četiri kilometra, u blizini grada Sen Galena.

"Zemljotres je verovatno direktno povezan s probama i drugim aktivnostima geotermalnog projekta u Sen Galenu gde je nekoliko dana bilo nekoliko mikro-potresa"
, saopštila je Seizmološka služba.Zemljotres nije izazvao materijalnu štetu, saopštila je policija.

Na konferenciji za štampu u Sen Galenu, rukovodioci projekta za korišćenje geotermalne energije su objavili privremeno obustavljanje rada da bi se analizirali podaci i stabilizovala bušotina, prenela je švajcarska novinska agencija ATS.

Zemljotres je moglo izazvati ubrizgavanje vode pod visokim pritiskom da bi se sprečio jak prodor gasa u bušotinu. Gas se iznenada pojavio u petak tokom pripreme probe bušotine duboke više od 4.000 metara, kaže projektant, prenosi ATS.

Da bi se situacija stabilizovala, u bušotinu je ubrizgano 650 kubnih metara vode.Cilj bušenja, započetog marta ove godine je da se dođe do vode temperature od 140 stepeni na skoro 4.500 metara dubine, kojom bi se snabdevala polovina zgrada u gradu Sen Galenu.

Krajem 2006. i početkom 2007. u okolini Bazela, na severu Švajcarske, dogodilo se nekoliko sličnih zemljotresa, od kojih su neki bili jači od 3 stepena Rihterove skale. I oni su bili izazvani bušenjem tokom prvog projekta za izgradnju geotermalne elektrane u Švajcarskoj.

Ali, posao je obustavljen zbog tih zemljotresa izazvanih ubrizgavanjem vode pod pritiskom na 5.000 metara dubine.Septembra 2011.

Parlament je odobrio postepen prestanak korišćenja nuklearne energije što je primoralo Švajcarsku da štedi energiju i podstiče razvoj novih izvora električne struje.Švajcarska ima pet nuklearnih reaktora, koji će biti isključeni do 2034. godine.

Izvor: kurir

Pogledajte još