Većina u lavoru,a svaki sedmi na moru

Otuda i podaci o preseku ovogodišnje sezone, sa kojim je juče izašla Nacionalna asocijacija turističkih agencija, pokazuju da ove godine na odmore ide između 800.000 i milion naših građana, otprilike koliko i lane.

Krajem zime i početkom proleća činilo se da će sezona biti rekordna, kako po broju odlazaka na odmore, tako i po zaradi turističkih agencija, ali rekordi su izostali.

U februaru je statistika pokazala povećanje prodatih aranžmana za 20 odsto u odnosu na lane“, kaže Saša Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija.

To je nagoveštavalo rekordnu sezonu, ali kasnije smo shvatili da je, u stvari, ponuda bila bogatija, kao i da su u većoj meri korišćene mogućnosti plaćanja na rate, pa su i naši građani uplaćivali aranžmane više nego prethodnih godina u istom periodu. Već početak sezone zabeležio je, međutim, blagi pad. Kada su se završili prijemni u školama i fakultetima, a i razni veći nemiri po mediteranskim zemljama, prodaja aranžmana je ponovo krenula. Ali, ne tako kako su se neki nadali i sve u svemu, kad podvučemo crtu, možemo reći da će sezona biti ista kao i prošle godine.

Gde naši građani letuju ove godine? Podaci turističkih agencija pokazuju da je Grčka apsolutni favorit u odabiru za odlazak na odmor. Najmanje pola miliona naših ljudi brčka se, i brčkaće se, na Egeju. Agencije su zakupile više kapaciteta nego lane, pa se na Halkidikiju, tradicionalnom odredištu, i ovog leta srpski jezik može čuti češće nego grčki. Iz nekih tamošnjih mesta poput Pefkohorija, Haniotija... „proterani“ su gotovo svi ostali turisti, pa čak i makedonski.

Ka Grčkoj dnevno u špicu sezone naplatnu rampu kod Niša prođe oko deset hiljada automobila. Uz to, krcati su i avioni koji lete prema grčkim ostrvima.

Ovome treba dodati i žitelje sa juga Srbije, koji u Grčku po tradiciji idu individualno i o njima se u principu i ne vodi evidencija“, objašnjava Seničić.

Izvor: Novosti

Pogledajte još