Počeo Festival Cinema City

Poznati meksički scenarista i pisac Giljermo Arijaga i odlično animirano ostvarenje Alekse Gajića “Technotise: Edit i ja“ otvorili drugi po redu Cinema City!
Ceremonija otvaranja u znaku nezaboravne gospođe prevodioca!

Novi Sad se celo proleće pumpa energijom za tri manifestacije koje obeležavaju leto severno od prestonice – najpre razbuđuje Sterijino pozorje, zatim puls grada ozbiljno raste uz Festival filma i medija "Cinema City" da bi se potpuno usijao tokom muzičkog festivala Exit.

Eto, izgleda da je Udruženje “Exit“ zaduženo za letnju zabavu u Novom Sadu...

Prošle godine, osnivanjem Festivala "Cinema City" na finansijski grešnim ruševinama Filmskog festivala Srbije, Egzitovci su svoju “kulturnu delatnost“ i zvanično proširili na kinematografiju.

Sada, punih godinu dana kasnije, sa prvog "Cinema Cityja" pamtim samo nekoliko filmova (ponajviše “Let The Right One In“ i “The Art of Negative Thinking”), jednu koncepcijski svežu selekciju – Planet Rock, i nagrade koje su – s izuzetkom primećivanja značaja filmova “Četvrti čovek“ i “Miloš Branković“ – dodeljene krajnje konformistički. Ali, opet, bilo je to filmski pristojno uzbudljivih nedelju dana u Novom Sadu, u kojima su Novosađani, uskraćeni za bioskopski provod, nesumnjivo uživali.

U subotu veče, 6. juna, u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) Exit, odnosno Cinema City, zakoračio je po drugi put na neizvesno festivalsko tle. Otvoren je drugi po redu Festival filma i medija "Cinema City" – ovog puta bez epiteta “novih“ ispred odrednice “medija“.

“Grad bioskop“ sreće “grad dečije graje“

Dok su se zvanice otvaranja "Cinema Cityja" postepeno okupljale na eko-prijateljskom zelenom tepihu ispred SNP-a, nekoliko koraka dalje čula se dečja pesma. Na glavnom novosadskom trgu u toku su bile Zmajeve dečije igre koju su okupile veliki broj nasmejanih dečaka i devojčica svih uzrasta.

(old_image) Na šarenim dečijim kostimima nije pisalo LV ili D&G, ali su oni nesumnjivo bili blistave kreacije trakica, konca, lepka... Deca su pevala i igrala, ali u tom trenutku veći broj kamera je bio na eko-modnoj pisti. Svejedno, oni su se super provodili, a mame i tate su sijali od ponosa. Divna scena.

Budite pažljivi, profesorka govori!

Ceremonija otvaranja drugog Cinema Cityja prošla je bez glamura, skoro identično prošlogodišnjem izdanju, krajnje svedeno. Možda čak i previše. Ipak, od Exita je nekako za očekivati početak uz “bang“, a ne protokolarnu nekreativnost sa ponekim svetlosnim i zvučnim efektom.

Da na bini i po holu SNP-a nije bilo malih maskota Festivala koje predstavljaju upečatljiv vizuelni identitet ovogodišnjeg "Cinema Cityja", pomislili bismo da smo se vratili u 2008.
Prisutnima su se obratili direktor Festivala Miloš Ignjatović, zatim umetnički direktor Festivala Ivan Lalić i selektorka Dubravka Lakić, kao i pokrajinski sekretar za kuluturu Milorad Đurić. Svima je bio zajednički zaključak da će se tokom sedam dana trajanja ovog Festivala Novi Sad – grad bez bioskopa, pretvoriti u “grad bioskop“, kao i da je to što je Novosađanima uskraćen filmski provod veliki izazov za organizatore Cinema Cityja.

Oh, što tada nisu klinci sa Trga slobode uleteli u SNP da svima objasne sve...

Pre nego što je na bini zavladao “mir“, u publici je vladala gužva. Tražilo se mesto više. Organizatori mogu da budu ponosni na posećenost otvaranja Festivala. Samo, kada je ceremonija završena, kamere se ugasile, a platno zasijalo filmom odabranim da otvori Cinema City, nekolicina je izašla iz sale. Čudno?! Srećom, većina to nije učinila i na tu (pravu) publiku su organizatori sigurno najviše ponosni.

Međutim, otvaranje drugog "Cinema Cityja" je bilo posebno. Dve osobe su "krive" za to. Najpre, pored gosta iz Turske i predsednika ovogodišnjeg festivalskog žirija - Tunđela Kurtica, organizatori su nam priredili zaista divno iznenađenje kada su najavili da će čast da otvori "Cinema City" pripasti sjajnom meksičkom scenaristi i piscu Giljermu Arijagi (“Pasji život”, “21 gram”, “Vavilon”).

Sa bine SNP-a, Arijaga se prisetio kada je pre 25 godina prvi put posetio Srbiju, a potom je dobio počasnog Ibisa od organizatora Festivala.

Ali, svima je scenu “ukrala” gospođa prevodilac. Dama, verovatno gimnazijska profesorka engleskog, objasnila je Arijagi da ne govori španski i italijanski, a sa naočarama za čitanje i "tonom trećeg školskog časa" oduševila je sve koji shvataju kolika je ona u stvari “faca”.

Aleksino veče

Prvo veče "Cinema Cityja" bi se moglo nazvati profesorkino veče ili veče malih šarenih maskota (favorit: kartonska devojčica sa sekirom u glavi) ili – najtačnije od svega – veče Alekse Gajića.

(old_image)Svetski poznat strip-umetnik iz Zemuna, koji je posle osam godina truda konačno došao i do svog prvog animiranog ostvarenja “Technotise: Edit i ja”, nije ni najmanje razočarao. Naprotiv, uživali smo u svakom kadru njegovog animiranog filma smeštenog u Beograd budućnosti (2074) koji je po svemu drugačiji od svega što je ikada ovde nastalo. 

Detaljniju kritiku filma "Technotise: Edit i ja" možete pročitati ovde!

Festival filma i medija "Cinema City" traje do 14. juna, a više informacija o programu i događanjima na Festivalu možete naći ovde. Takođe, delimo vam karte za projekcije u Katoličkoj porti.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još