Žene u Srbiji diskriminisane, uzroci - tradicionalni, patrijarhalni stereotipi

"Žene su u Srbiji jedna od najdiskriminisanijih društvenih grupa, a ključni uzroci su čvrsto ukorenjeni, tradicionalni, patrijarhalni stereotipi o ulogama žena i muškaraca", rekla je Tanjugu pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker.

Ocenjujući da je Srbija poslednjih godina donela dobre zakone, ona je kao pozitivan pomak navela broj poslanica u skupštini Srbije koje sada čine trećinu parlamenta, što je najveći broj do sada, ali i obrazovanje gde, prema dostupnoj statistici, tri petine svih diplomiranih studenata čine studentkinje.

Da je Srbija napravila pomak kada je u pitanju položaj žena, istaknuto je na zasedanju Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena u Ženevi prošle sedmice.

''Ocenjeno je da je u Srbiji unapređen položaj žena", rekla je ranije Tanjugu direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović koja je bila član delegacije Vlade Srbije koja je predstavila izveštaj o primeni Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Ona je dodala i da je na 55. zasedanju Komiteta, delegacija Srbije uspešno predstavila drugi i treći periodični izveštaj o primeni Konvencije.

Ipak, prema rečima Bekerove, žene još uvek manje zarađuju od muškaraca, odnos vlasništva nad nekretninama je više od 80 odsto u korist muškaraca.

NASILJE U PORODICI I SEKSUALNO NASILJE

"Takođe, jedan od ozbiljnih problema s kojima se žene suočavaju jeste nasilje u porodici, kao i seksualno nasilje, o kojima se dosta govori, ali se ne smanjuje i još uvek ima zabrinjavuće razmere", rekla je Bekerova.

Ona je podsetila da je samo u prošloj godini ubijeno 29 žena, a da su ubice bile uglavnom njihovi trenutni ili bivši supružnici.

SVAKA DESETA PRITUŽBA ODNOSI SE NA DISKRIMINACIJU ŽENA

Ona je navela i da se od oko 1.500 pritužbi koje je poverenica do sada dobila, svaka deseta odnosi na diskriminaciju žena.

"U svim slučajevima doneli smo odgovarajuća mišljenja i preporuke, a podneli smo i nekoliko tužbi", rekla je Bekerova.

Tako je, prema njenim rečima, protiv jedne banke podneta tužba jer se tokom postupka došlo do saznanja da su mnoge žene koje su se vratile sa porodiljskog odsustva raspoređene na niža radna mesta.

Bekerova ističe i da su česti slučajevi da se od žene traži potpisivanje blanko sporazumnog raskida radnog odnosa ako ostane trudna ili da dobije otkaz nakon što ostane u drugom stanju ili za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, ali da poverenica još uvek nije dobila takvu pritužbu.

Ukazujući da poverenica prema Zakonu o zabrani diskriminacije može da postupa samo po pritužbama, a ne po službenoj dužnosti, ona je pozvala sve žene koje se nađu u takvoj situaciji da se obrate tom telu.

PODIZATI SVEST O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Kako bi se još više unapredio položaj žena, Bekerova smatra da je potrebno, pre svega, podizati svest javnosti o rodnoj ravnopravnosti.

"Ono na čemu se, takođe, mora intenzivno raditi jeste ekonomsko osnaživanje žena. Veoma je mali broj žena u Srbiji koje mogu da podignu kredit i pokrenu sopstveni posao, jer nemaju nekretnine u vlasništvu", zaključila je Bekerova.

Inače, delegacija Srbije upoznala je prošle sedmice Komitet UN za eliminaciju diskriminacije žena sa zakonodavnim i institucionalnim merama koje Srbija preduzima u unapređenju položaja žena, a kako je najavljeno, Komitet će do kraja meseca dostaviti Srbiji zaključne komentare na izveštaj sa preporukama.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još