Nova mreža sudova na severu Kosova

Viši sud u Kosovskoj Mitrovici više ne prima nove predmete.

Do sada je radio kao deo pravosudnog sistema Srbije, ali to će se menjati, jer je Priština u obavezi da do prvog septembra formira osnovne sudove u zajednicama sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i Apelacioni sud u Mitrovici.

Tu mrežu ujedno mora da prati i odgovarajući tužilački sistem.

Nova mreža sudova na severu Kosova, kada bude formirana, funkcionisaće po zakonima Kosova, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Do tada će sudovi koji sude po zakonima Srbije završavati stare predmete, no neće postupati po novim.

Nikola Kabašić, predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici , kaže da će novi predmeti biti odloženi i čuvani na posebnom mestu za sudove koji će biti osnovani na osnovu Briselskog sporazuma.

Pod nadzorom EULEX-a

"Ukoliko do prvog septembra se ne budu formirali ti sudovi, mi nećemo obustavljati naš rad. Mi ćemo nastaviti sa našim radom dok se ne odluči drugačije."

Ono što je odlučeno u Briselu podrazumeva i integraciju sudstva na Kosovu.

Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kaže: "Integracija znači da svi koji to žele zadržaće svoja mesta, svoje položaje i dalje će biti sudije i dalje će biti tužioci, u jednom novom sistemu... Tako Srbija razume integracije - ne kao konkurs, ne kao mogućnost da nekome kažeš može, a nekome kažeš ne može, integracija je jasna."

Slaviša Ristić, predsednik Opštine Zubin Potok na severu Kosova protivi se novoj mreži sudova na severu.

"Nažalost, sprovođenjem Briselskog sporazuma došli smo do te faze da država povlači svoje sudove sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, a ona prava posledica biće da će ovaj narod ostati bez pravne zaštite, jer Srbi sa Kosova i Metohije, naročito sa severa Kosova, ne mogu svoju pravdu tražiti kod sudova nezavisnog Kosova, kod sudova Hašima Tačija."

Prestanak prijema novih predmeta u Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici samo je jedan u nizu koraka u primjeni Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, javlja Kosanović.

"Kontrolu da li se zaista u kosovskomitrovačkom sudu ne primaju novi predmeti vršiće EULEX."

Al Jazeera

Pogledajte još