Abdicirao belgijski kralj Albert II

Filip (53) je položio zakletvu na tri zvanična jezika -holandskom, francuskom i nemačkom. On je obećao da će služiti zemlji i štititi je najbolje što može, prenose agencije.

(old_image)

Kralj Filip sa suprugom

Sedamdesetdevetogodišnji kralj odrekao se danas svojih prava kao vladar.
"Belgija se modernizuje i to mi pruža veliko zadovoljstvo", izjavio je on danas na ceremoniji.

Belgijski premijer Elio Di Rupo nazvao je Alberta "velikim vođom države".
"Upravo ste zatvorili važnu stranicu u istoriji naše zemlje", dodao je on.

S obzirom da je za pripremu ceremonije izdvojeno malo vremena niko od stranih kraljevskih porodica nije prisustvovao ustoličenju princa Filipa.

(old_image)

Parada

Filipa na samom početku očekuje težak zadatak. Podeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahteva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore fancuski.

Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.

Kralj Albert je u odlazećem govoru pozvao na nastavak kohezije između dve nacije - 6 miliona Flamanaca i 4,5 miliona stanovnika kojima je matični jezik francuski.

Iznenadna odluka

Sad već bivši kralj pre tri nedelje doneo je, pomalo neobičnu odluku da abdicira zbog zdravstvenih problema i to je zapanjilo čitav svet.

"Shvatam da mi moja starost i zdravlje više ne dopuštaju ispunjavanje svih dužnosti onako kako bih ja to želeo",
rekao je kralj.

Kralj Albert prvi je od šest belgijskih kraljeva koji se povlači s trona. Godine 1993. nasledio je svoga brata, kralja Baldovina nakon njegove smrti.

Bio je umešan u veliki skandal kada je optužen da ima vanbračnu ćerku - Delfine Boel, a to je dovelo do krize u braku s kraljicom Paolom.

Boel je ovog leta pokrenula sudski postupak u kojem pokušava da dokaže da je kraljeva kći, a mnogi smatraju da je to jedan od važnijih razloga za abdikaciju.

J.R.

Pogledajte još