Sve što Vučić kaže: Dačić i Dinkić će da učine sve samo da izbegnu izbore

Od tri opcije koje su do juče bile na stolu - rekonstrukcija ministara iz tri vodeće stranke vladajuće koalicije, izbacivanje URS iz Vlade i raspisivanje izbora, najrealnija je prva - iz Vlade će biti smenjeni svi ministri čijim je radom nezadovoljan Vučić. Tako će Dačić i Dinkić učiniti sve kako bi izbegli izbore koji bi u suprotnom mogli da budu zakazani za oktobar.

"Dačić i Dinkić spremni su da popuste koliko god da treba jer im izbori u ovom trenutku najmanje odgovoraju. Jasno je da, ukoliko bi došlo do njih, Dačić više ne bi mogao da bude premijer, a ponovo se otvara pitanje da li bi URS mogao da pređe cenzus"
, kaže sagovornik Blica iz vladajuće koalicije.

Dinkić priznao propuste

„Moja dva najveća propusta su to što nije prepolovljen budžetski deficit i što naplata poreza nije bila bolja. Tačnije, što sam bio mekan kod naplate. Ipak, moram reći da u resoru koji vodim nisu mogući instant rezultati“, naveo je lider URS Mlađan Dinkić na jučerašnjoj sednici GO. On je svoj mandat kao i Verica Kalanović i Suzana Grubješić stavio na raspolaganje Glavnom odboru. Dinkića je Predsedništvo ovlastilo za donošenje odluka u procesu rekonstrukcije Vlade.

Dobro obavešteni izvor “Blica” navodi da će tokom ove nedelje Vučić, Dačić i Dinkić razgovarati i o rokadi ministarstava, njihovom razdvajanju i spajanju. On kaže da će tema biti i podela Ministarstva finansija i privrede. Dinkić se do sada protivio najavama da bi mogao da mu se oduzme deo ministarstva, preteći i izlaskom iz Vlade. On će, navodi naš sagovornik, moći da izabere koji će od ta dva resora da vodi, a drugi će morati da prepusti SNS.

Razgovaraće se i o spajanju ministarstava saobraćaja i infrastrukture.
- Da li će Ministarstvo saobraćaja biti pripojeno infrastrukturi ili obrnuto, još nije poznato - kaže naš sagovornik.

Ipak, realnije je ovo prvo jer se Milutin Mrkonjić pominje kao najozbiljni kandidat SPS za smenu, dok je pozicija Velimira Ilića sigurna.

Prilikom rekonstrukcije bez jednog ministarstva mogli bi da ostanu i naprednjaci. Kako saznajemo, moguće je spajanje Ministarstva prirodnih resursa i rudarstva Milana Bačevića sa resorom energetike koju vodi Zorana Mihajlović. To znači da bi bez ministarske fotelje mogao da ostane Bačević.

POVLAČENJE PRED VUČIĆEM

Smene - Mlađan Dinkić nedavno je poručio da neće pristati na smenu nekog od svojih ministara, po cenu da napuste Vladu. Juče su Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović stavili na raspolaganje svoje mandate stranci.

Drugi stan - Posle Vučićeve kritike ministar finansija odustao je od predloga “poreza na drugi stan”. Ova mera je preuzeta iz modernih evropskih zakona, ali očito vreme za njenu primenu nije sada već u nekim boljim vremenima, obrazložio je povlačenje Dinkić.

Paušal - Advokati, lekari u privatnoj praksi i stomatolozi ostali u sistemu paušalnog oporezivanja. To je utvrđeno amandmanom Srpske napredne stranke koji je usvojen sa 138 glasova. Ovom rešenju protivio se ministar finansija koji je predlagao ukidanje paušala, ali pri glasanju URS je bio uzdržan.

Porez na okućnicu - Primedbe u Skupštini Srbije da predlaže u Zakonu o porezu na imovinu i “porez na okućnicu” Dinkić je odbacio uz komentar da republika s tim nema veze i da je to prihod koji ubiraju opštine i gradovi, ali je u osnovi bilo neslaganje SNS.

"Ta dva ministarstva ionako su bila iznuđena kako bi se zadovoljile dve struje u SNS", kaže izvor “Blica”.

Ko će još ostati bez ministarske funkcije znaće se do 27. jula, kada ističe rok za rekonstrukciju Vlade. Dan ranije promene bi na sednici Glavnog odbora trebalo da overi SNS, dok će URS to učiniti 28. jula. Rekonstrukcija bi i formalno trebalo da bude završena 29. ili 30. jula u Skupštini Srbije.

----------------------------------------
(old_image)

Ružić: Moguća razmena

"Ministri iz SPS rade najbolje u datim okolnostima. Redefinišemo personalna rešenja kako bi Vlada Ivice Dačića radila efikasnije i to se ne može sagledavati kao prinošenje žrtve nekom višem cilju, već kao racionalan politički potez "
, kaže za “Blic” Branko Ružić, predsednik IO SPS.

On navodi da insistira na objektivnoj proceni rada sva četiri ministar iz SPS.

"Predsedništvo SPS je jednoglasno ovlastilo Dačića da rekonstrukciju dogovori sa koalicionim partnerima, uključujući i personalna rešenja. Verifikacija će uslediti na sednici GO SPS."

Da li su ministri iz SPS spremni da poput onih iz SNS kovertiraju ostavke?

"SPS je ozbiljna stranka i ne ulazeći u metode rada drugih partija, činjenica je da su svi ministri iz SPS ujedno i članovi Predsedništva stranke i da su prodržali predsednika da razgovara u njihovo ime, dovoljno govori da nam nije potreban viši nivo demonstriranja lojalnosti."

Da li ste spremni da razmenite ministarstva sa SNS?

"To, naravno, može biti jedna od tema, ali će konačni model opredeliti lideri koalicije. "

Izvor: Nataša Latković, Blic

Pogledajte još