Leto, odmori: Provalnici u akciji, evo kako da im otežate "posao"

Oni koji su odlučili da otputuju negde na odmor, osim brige o novcu, smeštaju, dokumentima, moraju da povedu računa i o tome šta ostavljaju u stanu.

Tokom letnjih meseci na meti lopova u Beogradu budu i četiri stana dnevno. Provale spadaju u najčešća krivična dela na svetu. Na osnovu dosadašnjih iskustava pokazalo se da žrtva može biti bilo ko.

Dok građani razmišljaju o tome kako da napune kofere za letovanje, provalnici prave taktiku kako da im isprazne stanove. Biraju one koji su slabije obezbeđeni.

Sagovornica RTS-a nije primetila ništa neobično u stanu kada se vratila sa službenog puta.

"Posle par dana kada sam počela da otvaram kutije sa nakitom shvatila sam da je sve prazno i kada sam pozvala policiju rekli su mi da su oni ušli kroz prozor da je to neka grupa koja je prilično pedantna i da im to prosto daje vremana da pobegnu i da to zlato prodaju, time što su tako pedantni ljudi odmah ne primete da su opljačkani",
kaže žrtva provale.

NEMA APSOLUTNE ZAŠTITE

Iskustvo pokazuje da nema apsolutne zaštite od provale, ali postoje načini da se provalnici odvrate od svog nauma, ili da im se oteža posao. U velikom broju slučajeva lome cilindar na bravi i za nekoliko trenutaka ulaze u stan.

Jovan Markov, inženjer, kaže da treba pre svega staviti štitnik protiv loma cilinda.

"Međutim, ako ne može da lomi cilindar može pajserom da izglavi da savije jezik u samoj bravi zato je vazno da dođe još jedna dodatna gornja brava, pa onda može da izvaljuje štok i zato je potrebno ojačanje štoka", kaže Markov.

Puno poštansko sanduče, stalno spuštene roletne i zatvoreni prozori, ugašena svetla, samo su neki od signala koji provalnicima pokazuju da je stan prazan.

"Ne objavljujte putem društvenih mreža odlazak na godišnji odmor, predmete od vrednosti čuvati u sefu banke ili poveriti nekoj poverljivoj osobi, ključ od stana ostaviti komšiji ili poverljivoj osobi kako bi se svakodnevno obilazio stan", preporučuje Uglješa Stešević iz Policijske uprave za grad Beograd.

Ukoliko zateknete provalnika na delu, ne rizikujte i pozovite policiju.

Prema krivičnom zakonu, provalnicima je zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još