Skupština: Sukob opozicije i Ilića

Poslanici DS su ministru Velimiru Iliću poručili da je zreo za rekonstrukciju, a poslanici DSS su kazali da očekuju da će Ilić posle rekonstrukcije biti ministar prosvete kako bi se borio za povišicu plata prosvetnih radnika kao što se bori za povećanje plata geodeta.

U raspravi na sednici Skupštine Srbije, poslanici opozicije i ministar su polemisali i o stručnosti ljudi koje sadašnja vlast postavlja na različita mesta u državi.

Odgovarajući na kritike poslanika DS-a koji su mu poručili da je zreo za rekonstrukciju ali da se to neće dogoditi zbog unutarkoalicionog dogovora i pitali da li će ostati ministar posle rekonstrukcije, Velimir Ilić im je poručio da nije pravnik i geometar nego inženjer ali i naveo da ni prethodna vlast nije imala stručnjake.

"Vi ste imali mnogo stručnog - ortopeda (bivšeg ministra Olivera Dulića). Ako dođete na vlast nađite zubara", kazao je Ilić.

Zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Janko Veselinović kazao je da je sadašnja vlast grudnog hirurga postavila za direktora luke Novi Sad, da vlasnik pečenjare vodi Kolubaru, a da pojedini članovi veća u lokalnim samoupravama nemaju ni osnovnu školu.

Na to je reagovao poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan koji je predsedavajućoj Vesni Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije kazao da je trebalo da izrekne opomenu Veselinoviću jer se, kako je naveo, sa nipodaštavanjem odnosio prema nekim pojedincima koji nisu u sali i vređao ih.

Odgovarajući na kritike poslanika DS S, ministar im je kazao da ne prave razliku između katastra i urbanizma navodeći da je na Zlatiboru najveći problem urbanizam i da lokalna vlast u kojoj je DSS treba da učini nešto i "očisti prvo u svom dvorištu".

Na to je poslanica DSS Bojana Božović pozvala ministra da dođe na Zlatibor da zajednički reše probleme pošto je on ministar za celu Srbiju.

Vlada Srbije odbila je svih oko 50 amandmana na izmene Zakona o državnom premeru i katastru, ali je skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije podneo amandman koji predviđa povećanje plata ne samo geodetima nego svim zaposlenima u Geodetskom zavodu.

Sredstva za povećanje plata, kako se navodi, biće obezbeđena unutrašnjom preraspodelom u zavodu.

U raspravi o izmenama zakona, zamenica šefa poslaničke grupe Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije Olgica Batić pozvala je Ilića da poruči ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću da hitno podnese ostavku jer ne prihvata amandmane kojima se "kao što je Ilić rekao unazađuju zakoni a kritikama unakazuju zakoni".

Ministar Ilić je kazao da je vlada taj amandmana odbila jer je Ministarstvo finansija i privrede stavilo veto, ali i naveo da skupštinski odbor i poslanici imaju pravo da se drugačije izjasne.

Poslanik DS Aleksandar Senić kazao je da Vlada odbila skoro isti amandman koji je usvojio skupštinski odbor sa obrazloženjem da se amandman ne prihvata jer nije izvesno da li će biti dovoljno sredstava za uvećanje koaeficijenata za sve u zavodu.

"Zašto vam vaši koalicioni partneri nisu poverovali u to da novčana masa zbog toga neće biti povećana? Da li u vladi postoji poverenje", upitao je Senić koji je krikovao vladu što daje različita i ne uvek razumljiva objašnjenja zašto je odbila neki amandman.

Na to je Ilić kazao da je stav Ministarstva finansija i privrede bio da će ako se to dozvoli u Geodetskom zavodu povećanje plata tražiti i pravnici u MUP i poreznici.

"Smatraju da bi to otišlo u nedogled i da bi budžet izašao iz okvira. To je stav Ministarstva finansija, i da sredstava za to nema u budžetu. Nije to nepoverenje i poverenje nego je bio postignut takav dogovor", kazao je Ilić objašnjavajući zašto je vlada odbila takav amandman opozicije.

Poslanica Liberalno demokratske partije Judita Popović pozdravila je amandman odbora navodeći da nijedna struka u Geodetskom zavodu ne sme biti diskriminisana i da i pravnici u tom zavodu obavljaju komplikovan posao. Ona je ocenila da je nedovoljno da rad tog zavoda nadzire samo Ministarstvo gradjevinarstva i urbanizam koje treba da bude zaduženo za nadziranje stručnog dela poslova nego da i Ministarstvo pravde i državne uprave treba da bude nadležno za nadziranje pravnih poslova.

U raspravi, na pitanje Janka Veselinovića iz DS-a kada će se zakon o legalizaciji naći u skupštinskoj proceduri i da li za taj propis ima saglasnost koalicionih partnera, Velimir Ilić je kazao da će zakon biti na prvoj sednici vlade i biće upućen parlamentu po hitnom postupku.

Skupština je ranije danas završila načelnu raspravu o Predlogu zakona o prekršajima, koji , između ostalog, predviđa uvođenje prekršajnog naloga.Naj nalog se odnosi na plaćanje kazni za prekršaje od 1.000 do 10.000 dinara. Predviđeno je da se iznos kazne prepolovi, ako se kazna plati u roku od osam dana.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković ranije je kazao da je na kraju 2012. godine bilo više od 1,2 miliona nerešenih predmeta i dodao da su postojeća zakonska rešenja nedorečena.

Kako je naveo, postojeći zakon odlikuje nefunkcionalnost i komplikovanost postupka, a izmene tog propisa će regulisati rešavanje prekršajnih predmeta na ekonomičan i efikasan način i u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Skupština je novu sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o prekršajima počela u utorak, 16. jula.

Na dnevnom redu nove sednice su i izmene Zakona o državnom premeru i katastru, kao i izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, zamenika tužioca i člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koga predlaže predsednik Srbije.

Izvor: b92

Pogledajte još