Papa u Brazilu: Kriza preti da stvori izgubljene generacije mladih

U Brazilu će biti obeležen Svetski dan mladih.

"Globalna kriza nije donela ništa dobro mladim ljudima. Prošle sedmice sam video podatke o tome koliko ima mladih, nezaposlenih. Preti nam mogućnost da imamo generaciju nezaposlenih", rekao je Franja novinarima koji ga prate u avionu na putu za Brazil.

Papa (76) je rekao da je cilj njegovog puta da "ohrabri mlade ljude da se integrišu u društvo" i da ubedi društvo da ih ne napuste.

"Kada izolujemo mlade ljude, mi im činimo nepravdu. Mladi ljudi pripadaju porodici, kulturi, veri. Ne smemo da ih ostavimo same", rekao je papa na svom prvom putu u inostranstvo.

Papa je kazao da mladi predstavljaju budućnost, ali su to i stariji koji imaju mudrost stečenu iz života, istorije, svoje zemlje, svoje porodice.

Papa Franja se ranije zahvalio je hodočasnicima na Trgu Svetog Petra na njihovim dobrim željama povodom njegovog predstojećeg puta u Brazil.

Papa je tom prilikom prekinuo čitanje pripremljenog teksta nedeljenog blagoslova i pokazao na veliki transparent na kome je pisalo "Buon Viaggio" (Srećan put).

"Od vas tražim da mi se duhovno pridružite kroz molitvu na putu koji započinjem sutra", rekao je papa.

Očekuje se da će više od milion mladih doći da pozdravi novog papu na proslavi Svetskog dana mladih u Rio de Žaneiru u organizaciji Katoličke crkve, preneo je AP.

Papa Franja (76) rođen u Argentini, postao je u martu prvi poglalavar Rimokatoličke crkve iz Amerike, a njegov put u Brazil biće njegovo prvo apostolsko putovanje otkako je postao papa.

Izvor: B92

Pogledajte još