Dežer: Srbija što pre da izabere pregovarača!

Na pitanje kako EU gleda na kašnjenje Srbije on je odgovorio da je komesar File je jasno poručio da EU napreduje u poslu, da već imaju predlog pregovaračkog okvira, i da žele da vide da i Vlada Srbije donesi potrebne odluke kako bi bila spremna.

On je dodao da su svesni da nije jednostavno izabrati adekvatnog pregovarača jer je potrebno naći kompleksnu ličnost koja u sebi objedinjuje široko znanje o evropskim poslovima i koja je sposobna da se udubi u svako od 35 poglavlja o kojima se pregovara, a istovremeno ima autoritet kod ministara i uživa podršku lidera vladajuće koalicije.

"Veoma smo zadovoljni rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i želimo da se normalizacija odnosa nastavi istim tempom. Zato su u poglavlje 35 ubačena sva pitanja vezana za to, uključujući implementaciju sporazuma i postizanje novih"
, prokomentarisao je on dodatne uslove u 35. paragrafu u pregovorima sa EU.

Šta su po vama najslabije tačke vlasti u Srbiji kad su u pitanju evropske integracije?
" U političkom životu su se dogodile značajne pozitivne promene, poput toga da mandati u Skupštini pripadaju poslanicima. Na drugoj strani, mnoge reforme nisu sprovedene onako kako se očekivalo, na primer u oblasti borbe protiv korupcije ili u pravosuđu. Osnovno je da se osigura da reforme ne ostanu samo na papiru nego da se sprovode u praksi. Reforme u oblasti vladavine prava su presudne i treba ih sprovesti na pravi način da bi sudstvo bilo nezavisno. Mislim da se tu stvari menjaju. Situacija u ekonomiji je sve važnija, a duboke reforme koje je trebalo sprovesti još pre deset godina prosto se ne događaju."


Tamara Spaić, Blic

Pogledajte još