Kup Konfederacija značajan za selektora Brazila Dungu

SAO PAOLO, 7. juna 2009. (Beta-AP) - Takmičenje na Kupu Konfederacija u Južnoj Africi važno je za pripreme reprezentacije Brazila za Svetsko prvenstvo 2010. godine i ukoliko "karioke" odbrane titulu šampiona selektor Dunga će najverovatnije predvoditi ekipu i na Mundijalu.

"Uvek se priča o rezultatima reprezentacije Brazila. Navijači žele rezutlate i svesni smo toga", rekao je Dunga novinarima.

Nastupi brazilske reprezentacije na Kupu Konfederacija u prošlosti su se pokazali kao značajni za selektore. Titula 2005. godine osigurala je posao Karlosu Albertu Pereiri na Svetskom prvenstvu 2006. u Nemačkoj.

Posle neuspeha Brazila na Kupu Konfederacija 2001. godine, kada je poražen u polufinalu od Francuske, a kasnije i u meču za treće mesto od Australije, čelnici fudbalskog saveza su na aerodromu otpustili selektora Emersona.

Emersona je nakon toga zamenio Luiš Felipe Skolari, koji je na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine predvodio ekipu do pete titule svetskog šampiona.

Reprezentacija je pod Dunginim vođstvom do sada ostvarila 24 pobeda, četiri poraza i 10 nerešenih rezultata, ali je bivši reprezentativac kritikovan zbog loše igre ekipe.

Navijači su zviždali Dungi na utakmicama protiv Bolivije i Kolumbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, nakon što je ekipa oba puta na svom terenu odigrala bez golova.

Brazil je drugi u južnoameričkim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo sa 21 bodom i ima tri manje od vodećeg Paragvaja, a bod više od trećeplasiranog Čilea. Reprezentacija Argentine je četvrta sa 19 bodova, a prve četiri ekipe će izboriti direktan plasman na Mundijal.

Dunga ne misli da je takmičenje na Kupu Konfederacija poslednji test pred Svetsko prvenstvo.

"Odigraćemo mnogo utakmica do Mundijala i može još mnogo toga da se desi. Kup Konfederacija nije odlučujući test za Brazil", rekao je Dunga.

Ekipu Brazila predvodiće fudbaleri Milana Kaka i Alehandre Pato, igrač Mančester sitija Robinjo, kao i Luis Fabijano iz Sevilje. Takođe, u timu će biti i Žulio Cezar iz Intera i igrač Barselone Danijel Alveš.

U timu Brazila neće biti Ronaldinja i Ronalda, koji, kako je rekao Dunga, moraju da vrate dobru formu.

Reprezentacija Brazila će se u Kupu Konfederacija takmičiti u Grupi B sa ekipama Egipta, SAD i Italije, a prvi meč na turniru "karioke" igraju 15. juna protiv Egipta.

Pogledajte još