New Work & Grand Junction

Dobro koreografski i igrački izvedeno delo modernog plesa stvarno može da dovede u pitanje savršenost jezika kao sredstva komunikacije. Međutim, koliko god dela modernog plesa pogledali – ako niste na bini, već u publici – neka pitanja ćete uvek postavljati. Da li pokret može da zameni reč? Koliko i najjasniji koreografski jezik može dočarati emocije? Šta je potrebno da telo progovori? 

Bogata biografija britanskog koreografa Čarlsa Linehana potvrđuje da on ne prestaje da traži odgovore na ova, ali i sva ostala pitanja koja budi pokret ljudskog tela. Neke, manje-više precizne, odgovore  doživeli smo i na grand finalu ovogodišnjeg BELEF-a (12. avgust), u predstavama ''New Work'' i ''Grand Junction''. 

Nova scena BDP-a  bila je popunjena do poslednjeg mesta, čak i tog, drugog dana predstavljanja Čarlsa Linehana. Očekivano, publiku su većim delom činile ličnosti iz struke, mada je bilo i drugih iskrenih fanova modernog pokreta. Sjajno – savremeni ples ima publiku! Štaviše, to je publika sa izgrađenim ukusom i stavom, pa su se nakon predstave po holu BDP-a mogle čuti prave stručne kritike. 

Prvo predstavljeno delo - ''New Work'', nastalo u okviru projekta British Council-a PACE (Performing Arts Creative Education 2005-07), a u koprodukciji sa BELEF-om i Servisom za savremeni ples – STANICA iz Bgd,  ostavilo nas je prilično ravnodušnima. ''Nepovezano, ples radi plesa, ali to je očigledno i bio cilj koreografa'', kratko i jasno nam je opisala svoj doživljaj ove predstave balerina Jovana Milosavljević, ovoga puta na zadatku ''naš stručni savetnik za moderan ples''. Možemo samo da dodamo da se, i pored očiglednog truda koreografa i mladih plesača, ipak oseća da je ''New Work'' pripreman svega dva i po meseca pre BELEF-a. U svakom slučaju, hip hip hooray za potpuno novu ulogu Belgradeyard Sound System-a i live izvođenje prateće muzike! 

S drugim delom, ''Grand Junction'', situacija je bila sasvim drugačija. Čak i manje stručno oko odmah vidi da je na tom delu ozbiljno rađeno i da iza sebe ima niz gostovanja na scenama širom sveta. Fenomenalni par plesača je zasluženo dobio dugi, dugi aplauz. Bili su tako moćni. ''Precizna, izuzetno ekspresivna koreografija. Veoma uigrani izvođači, koji vladaju scenom i iziskuju celokupnu pažnju gledaoca'', kaže Jovana, a osećaj nam to potvrđuje.
Jesen, zima, proleće i opet BELEF! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još