Federer prvi put osvojio Rolan Garos

BEOGRAD, 7. juna 2009. (Beta) - Švajcarski teniser Rodžer Federer prvi put je osvojio trofej na Rolan Garosu pošto je pobedio Šveđanina Robina Soderlinga sa 3:0 po setovima (6:1, 7:6, 6:4).

Federer se posle današnjeg tijumfa izjednačio s Pitom Samprasom po broju osvojenih grend slem titula - 14. Poslednje tri godine Švajcarac je igrao u finalu Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala i svaki put je poražen.

Drugi teniser sveta je osvajanjem trofeja na Rolan Garosu "kompletirao grend slem" - osvojio je sva četiri "velika" trofeja.

Federer je po pet puta trijumfovao na Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu SAD, tri puta na Otvorenom prvenstvu Australije i sada prvi put na Rolan Garosu.

Soderling, koji je na putu do finala pobedio četvorostrukog šampiona Rolan Garosa Španca Rafaela Nadala, posle dobrih igara na Otvorenom prvenstvu Francuske popraviće plasman na ATP listi i sa 25. mesta "skočiće" na deveto mesto.

U meču koji je trajao sat i 55 minuta Federer je osvojio 98 poena, a Soderling 72.

Federer je bio ubedljiv u prvom setu, napravio je brejkove u prvom, trećem i sedmom gemu i za 23 minuta igre poveo u meču sa 1:0. Soderling je osvojio samo jedan gem u toj deonici, kada je u petom gemu uspeo da sačuva svoj servis.

U drugom setu bilo je neizvesnije pošto se Soderling oslobodio pritiska i zaigrao bolje. Teniseri su uspešno čuvali svoje servise i set je odlučen posle taj-brejka u kojem je Švajcarac potpuno dominirao, dozvolivši protivniku da osvoji samo jedan poen (7:1).

Federer je u prvom gemu trećeg seta napravio brejk i posle gema na svoj servis poveo sa 2:0. On je nakon toga čuvao prednost od jednog brejka i u 10. gemu uspeo je da iskoristi prvu meč loptu i trijumfuje u Parizu.

Nagradni fond Otvorenog prvenstva Francuske je 7.322.320 evra, a Federer će osvojiti 1.060.000 evra, a Soderling 530.000 evra.

Pogledajte još