Šta očekuje britanskog malog princa?

Vojvotkinja Kejt rodila je prirodnim putem bebu teško 3.790 grama tačno u 16:24h u bolnici Sent Meri.

Kejt se porodila jedanaest sati nakon što je dovezena u bolnicu, a za to vreme ceo svet iščekivao je bilo kakve vesti o rođenju britanskog prestolonaslednika.

Ispred bolnice Sent Meri okupili su se ljudi iz celog sveta, očekujući ne samo radosne vesti već i trenutak kada će se ponosni roditelji i budući kralj pojaviti i pozdraviti ih.

(old_image)

Bolničko krilo Lindo - Ovde se rodila kraljevska beba (Beta / AP )

"Nadam se da ćemo poklon koji smo pripremili moći da uručimo lično srećnom paru", kazala je u razgovoru za Gardijan petnaestogodišnja Montana Rouz iz Londona, članica Udruženja britanskih skauta. Ona je sa još nekoliko predstavnica udruženja spremila poklon – korpu za bebu.

"Vojvotkinja od Kembridža je bila jedna od naših volonterki i nadamo se da će je ovaj poklon i dalje podsećati na svoje dane provedene sa nama", dodala je Rouz.

Šeron Mekiven doputovala je čak sa Jamajke ne bi li u Londonu dočekala novog prestolonaslednika. "Veoma sam srećna", kratko je kazala Mekiven dodajući da već četiri dana ujutru dolazi ispred bolnice i ostaje tu do kasno uveče.

Prve informacije o rođenju stigle su putem elektronske pošte, da bi ubrzo potom u plavom jaguaru portparol kraljevske porodice odneo zvanično saopštenje u Bekingemsku palatu, gde je okačeno za javnost, kako to pravila nalažu.

(old_image)

Zvanično obaveštenje

Ubrzo potom detalji o bebi objavljeni su putem tvitera, a mediji su odmah zabeležili da je novorođeni prestolonaslednik teži od princa Vilijama na rođenju, tog 21. juna 1982. godine,

Ponosni roditelji nisu znali pol deteta do trenutka rođenja, ali je Kejt svojevremeno izjavila da se nada dečaku, dok je Vilijam očekivao devojčicu. Tako bar tvrdi vojnik Li Viler koji je razmenio nekoliko rečenica sa Kejt tokom parade povodom Dana svetog Patrika u Hempširu.

"Pričao sam sa njom na kratko o bebi naravno. Pitao sam je da li zna da li je dečak ili devojčica, i rekla je da ne želi da zna", kazao je Viler britanskim medijima. "Ona je priznala da bi želela dečaka, dok je Vilijam hteo devojčicu. Uvek je tako."

U skladu sa kraljevskom tradcijom, Vilijam i Kejt još neko vreme neće otkriti ime bebe, ali je izvesno da ćemo budućeg prestolonaslednika oslovljavati sa "Njegovo kraljevsko visočanstvo princ (ime) od Kembridža".

Zanimljivo je da je princ Vilijam na svoje ime čekao nedelju dana, najvećim delom zbog toga što se princ Čarls i princeza Dajana nisu mogli dogovoriti oko imena.

(old_image)

Dajana i Čarls sa bebom VIlijamom ispred bolnice (Beta / AP)

Bebu ćemo prvi put videti najverovatnije dan nakon porođaja, 23. jula, kada se očekuje da srećna mama Kejt napusti bolnicu. Za prvo javno predstavljanje bebe odabrano je isto mesto na kojem je pre 31 godinu princeza Dajana prvi put svetu predstavila tek rođenog Vilijama.
Još uvek nije poznato ni kada će beba biti krštena, ali se pretpostavlja da će ta ceremonija sačekati jesen, kada se kraljevska porodica vraća sa letnjeg odmora. Poređenja radi, vojvotkinja Kejt krštena je šest sedmica nakon rođenja, i to baš u Bekingemskoj palati.

(old_image)
Toni Aplton, gradski glasnik, objavljuje rođenje bebe (Beta/AP)

Tradicija takođe nalaže da se kraljevske bebe oblače u posebnu satensku odeću koja potiče još iz 1841. godine, i koju su nosila sva deca kraljice Viktorije, kao i generacije kraljevski beba posle, uključujući i princa Vilijama.


B92

Pogledajte još