Blic piše: Dikiću pozicija u policiji da bi ga lakše kontrolisali

"Nova zaduženja generala Dikića određivaće direktor policije Milorad Veljović, koji je doneo odluku da ga smeni sa mesta komandanta Žandarmerije na mesto njegovog pomoćnika. Dikić neće imati unapred određeno nadležnost kao pomoćnik i radiće samo ono što mu odobri direktor. Na novoj funkciji nema mogućnost da samostalno izdaje naredbe ili da proverava rad bilo kojih jedinica MUP-a. Time je omogućeno da rad unutrašnje kontrole koja je proveravala Dikića i komandu Žandarmerije bude nastavljen", kaže izvor “Blica” u vrhu policije.

Dikić je na mesto pomoćnika direktora postavljen na osnovu Zakona, koji predviđa da se na novo radno mesto mora postaviti u skladu sa spremom i činom, a on je doktor nauka i general.

Ukoliko se unutrašnjom kontrolom utvrde eventualno nepravilnosti u radu Dikića protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak. Istovremeno, Više tužilaštvo u Nišu nastavlja istragu protiv njegovog brata Dragana Dikića i lokalnih pripadnika Žandarmerije.

"Ukoliko unutrašnja kontrola otkrije krivična dela, to će odmah biti dostavljeno tužilaštvu u Nišu. Na mesto novih šefova niške policije nisu slučajno poslati provereni operativci Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Srđan Grekulović, novi načelnik PU Niš, mnogo pre Dikića radio je kao zamenik komandanta Žandarmerije i poznaje strukturu te jedinice. Milisav Spasojević, sadašnji zamenik načelnika PU Niš, ima dugodišnje iskustvo i bio je zamenik načelnika kriminalističke policije Beograda", kaže izvor “Blica”.

Dikić je smenjen pošto je pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije uhapšen zbog ubistva dvojice Jagodinaca.

-------------------------------------------------------

Smena tražena

Direktor policije Milorad Veljović je još aprila 2011. predložio smenu Bratislava Dikića sa mesta komandanta Žandarmerije, međutim tada nije ima podršku u MUP-u, saznaje “Blic”. Smena je predložena nakon sumnji da je Dikić u akciji “Sistem” neovlašćeno prisluškivao kolege iz policije. Takođe su se tada pojavile sumnje da je pripadnike Žandarmerije koristio da u radno vreme traže zlato, a da zaplanjeno oružje nije predao po proceduri.

Izvor: BLIC, V.Z. Cvijić

Pogledajte još