NSZ: Zaposlili smo 101.000 ljudi

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbantić rekao je danas da će prioritet ove službe biti pojačana obuka nezaposlenih i otvaranje malih i srednjih preduzeća.

Nadbantić je, gostujući na RTS-u, kazao da je preko ove službe od januara do juna ove godine posao našla 101.000 nezaposlenih, a da se na biro prijavilo nešto malo više od tog broja.

Ideja je, kako je rekao, da se broj nezaposlenih od 776.354, koliko se trenutno nalazi na evidenciji, zadrži i smanji.

Nadbantić je podsetio da Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje u zapošljavanju i da ona ne zapošljava.

Prema njegovim rečima, vreme je da u Srbiji počne realizacija Evropske strategije zapošljavanja, koja je usmerena na obuku nezaposlenih lica i davanje onih znanja i veština koja poslodavac traži.

"Na otvaranju malih i srednjih preduzeća će Nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu naročito insistirati, kroz obuke za vođenje malog biznisa", naglasio je prvi čovek NSZ.

Nadbantić je precizirao da su u Srbiji do sada bile dvodnevne obuke, a da po evropskim merilima one treba da budu duže i da traju bar sedam dana da bi se obradili pravni, ekonomski i poslovni aspekti vođenja malog i srednjeg preduzeća.

On je dodao da će akcioni plan za narednu godinu biti gotov do kraja ovog meseca, da su planirana sredstva za aktivne mere i da će se u tim sredstvima nalaziti i ona namenjena za preduzetništvo i osnivanje malih preduzeće.

Nadbantić je najavio da će insistirati da sredstva za dodelu nezaposlenim licima i sredstva za otvaranje malog biznisa budu veća.
 
Izvor: b92

Pogledajte još