U Srbiji će se graditi 212 mini hidroelektrana

Naime, danas je potpisan Memoranduma o razumevaju između Ministarstva energetike, predstavnika 15 opština i investitora.

"Srbija će ukoliko se po planu izgrade sve ove male hidroelektrane dobiti oko 1.000 novih radnih mesta i nove kapacitete u vrednosti od 80 megavata u naredne tri godine, sa ukupnom proizvedenom električnom energijom od 300 gigavat sati", izjavio je pomoćnik ministra za energetiku, Dejan Trifunović.

On je nakon potpisivanja memoranduma, u Klubu poslanika, rekao da su se za pilot projekat koje je Ministarstvo energetike pokrenulo 19. februara prijavila 173 investitora, i da je do 5. aprila podneto preko 1460 prijava.

"Od 317 lokacija koliko je bilo u opticaju 212 je dodeljeno investitorima, za 62 lokacije nismo imali prijave, dok predloženi projekti za 60 lokacija nisu prihvaćeni", objasnio je Trifunović.

On je rekao da je 90 investitora, od kojih je 26 stranih, dobilo lokacije u 17 opština.

"Obnovljivi izvori energije predstavljaju jedan o najboljih biznisa u Srbiji. Ministarstvo je donelo stimulativne mere koje su dobro izbalansirane, i zahvaljujući dobroj analizi neće doći do toga da proces stane, kao što je bio problem u Bugarskoj i Rumuniji", rekao je Trufunović.

On očekuje da, iako je memorandumom propisani rok za ulazak u postupak dobijanja dozvola šest meseci, bar 50 investitora već prvog meseca uđe u proces dobijanja energetske saglasnosti.

"Na ovom projektu će 15 institucija, koje imaju nadležnost na republičkom nivou, raditi zajedno i u funkciji investitora, kako bi sve potrebne dozvole bile dobijene u što kraćem roku", rekao je Trifunović.

Pomoćnik ministra je objasnio da će svi investitori imati permanentni ugovor na 12 godina sa povlašćenim tarifama, jer je analizama procenjeno da je toliko potrebno da se u proseku povrate investicije u ovu vrstu projekta.

On je istakao da je Ministarstvo energetike u proteklom periodu uspelo da zaokruži regulativni i stimulativni ambijent za ulaganje u obnovljive izvore energije, i da je zbog problema koji su postojali u prošlosti donelo transparentan i javan poziv za investitore.

"Investitori su tražili jasan zakonski okvir i transparentan postupak kako više ne bi morali da idu i 'vuku za rukav' predstavnike lokalnih samouprava, i da na 'mala vrata' dolaze do lokacija i saglasnosti, već da na jedan transparentan način putem javnog poziva dođu do mogućnosti da ulažu", kaže Trifunović.

Pomoćnik ministra energetike je najavio da će resorno Ministartstvo ponoviti ovaj projekat sa ostalim opštinama jer "jer očigledno da on daje dobre rezultate".

Ministarka energetike Zorana Mihajlović juče je potpisala memorandume o izgradnji 49 malih hidroelektrana na teritoriji Ivanjice sa 28 investitora, kao i za izgradnju još 11 malih HE u opštini Arilje sa devet investitora. Današnjem potpisivanju memoranduma nije mogla da prisustvuje zbog obaveza u Vladi Srbije.

Izvor: b92

Pogledajte još